MANGEL: Etter at legemiddelet erenumab ble tilgjengelig på individuell refusjon før jul har etterspørselen økt så mye at det nå er mangel. Foto: Getty Images

Mangel på migrene-medisin

Økt etterspørsel har ført til mangel på legemiddelet Aimovig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Legemiddelet erenumab (Aimovig) forebygger migrene og ble i starten av desember tatt inn i blåreseptordningen. På grunn av økt etterspørsel er det nå mangel på 70 mg injeksjonsvæske av legemiddelet som injiseres via en ferdigutfylt penn.

– Vi er alltid bekymret for at legemiddelmangel skal gå utover pasientene og vil gjøre det vi kan for at pasientene får medisinen. Her har det nok vært større salg enn det har vært tatt høyde for, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Statens legemiddelverk tillater at Novartis, som står bak legemiddelet, kan levere ut utenlandske pakninger som følge av mangelsituasjonen, men opplyser at forsyningen av utenlandske pakninger kan være begrenset. En ny forsyning er ventet om en drøy måned, i uke 12, opplyser SLV.

Legemiddelet er også tilgjengelig i ferdigutfylt penn på 140 mg. Det er ikke meldt om mangel på denne.

– Novartis følger lagersituasjonen nøye og har en løpende dialog med grossistene, oppgir legemiddelselskapet, som viser til at en utenlandsk pakke for 70 mg er  tilgjengelig.

– Vi anser ikke lagersituasjonen som kritisk på nåværende tidspunkt da apotekene har anledning til å bestille den utenlandske pakken gjennom grossist. Vi anser lagerbeholdningen for 140mg-pakke som god.

Må ha prøvd andre behandlinger

Det er pasienter med kronisk migrene som kan få erenumab på blå resept. Det krever at en spesialist i nevrologi eller en lege ved nevrologisk sykehusavdeling eller nevrologisk poliklinikk sender søknad til Helfo om at pasienten skal få legemiddelet. Pasienten må ha prøvd tre andre forebyggende behandlinger tidligere før de kan få medisinen på individuell refusjon. Legemiddelet fremanezumab (Ajovy) brukes også forebyggende mot migrene og følger samme ordning.

Saken er oppdatert med sitater fra Novartis.

Powered by Labrador CMS