FDA's offentliggjør liste over legemiddelselskaper som blokkerer tilgang til legemidler overfor konkurrenter. - Vi ser at både amerikanske og europeiske legemiddelfirmaer er representert på listen, sier Steinar Madsen i SLV. Foto: Colourbox

FDA offentliggjør navn på selskaper som vil hindre legemiddelutvikling

Legemiddelprodusenter forsøker å hale ut tiden før de får konkurranse, mener de amerikanske legemiddelmyndighetene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De amerikanske legemiddelmyndighetene, FDA, har lansert en liste som offentliggjør navn på legemiddelselskaper som de mener bryter med den etiske og juridiske plikten selskapene har til å dele produktene sine med generikaprodusenter - som da vil bruke lengre tid på utviklingen av konkurrerende produkter.

FDA mener dette vil forbedre ny og generisk konkurranse for å bedre tilgangen og redusere prisene på legemidler.

– Og vi har et særlig fokus på selskaper som bruker taktikk for å hale ut tiden til det kommer et generisk produkt på markedet, sier Scott Gottlieb fra FDA, ifølge BMJ.

FDA har fått over 150 henvendelser fra frustrerte generikaprodusenter som ber om hjelp.

En generikaprodusent trenger vanligvis 1500 til 5000 enheter av et produkt for å gjøre bioekvivalente studier, og til søknaden for å få FDA-godkjennelse. Retten til å få tilgang til produktene ble nedfelt i det såkalte Hatch-Waxman-regelverket fra 1984.

– Men fortsatt hører altså FDA om selskaper som bruker taktikk for gjøre det vanskelig for generikaprodusenter å kjøpe disse produktene til en rimelig pris og på det åpne markedet, uttaler Gottlieb.

Fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier han mener det FDA nå gjør, er spennende.

– Dette kan bidra til hurtigere utvikling av generiske legemidler. Vi ser at både amerikanske og europeiske legemiddelfirmaer er representert på listen, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS