STREIK: Mona Størseth (t.v.) og Johanna Westin er tatt ut i streik i Trondheim. Finn Høivik er lokal streikeansvarlig i byen. Foto: Privat

STREIK: Mona Størseth (t.v.) og Johanna Westin er tatt ut i streik i Trondheim. Finn Høivik er lokal streikeansvarlig i byen.

Foto: Privat

Legestreiken: – Streiker mer enn gjerne

Legeforeningen startet sin streik mandag med markeringer i flere byer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Mona Størseth er fastlege ved Mathesongården legesenter i Trondheim og en av legene som mandag er tatt ut i streik som følge av konflikten mellom KS og Legeforeningen.

Legevaktturnusen skulle etter planen startet kommende helg. 

– Jeg streiker mer enn gjerne på vegne av kolleger i distriktet. Jeg jobber selv mellom 50 og 60 timer i uken og vet hvor tøff jobben i allmennpraksis er. I storbyen er vi mange som deler på legevakt-belastningen, men i distriktet er legene underlagt et horribelt arbeidspress, sier Størseth.

Les også: Dette er striden mellom Legeforeningen og KS

Alltid parat

– Det er hårreisende at kommunene mener den enkelte kan pålegges ubegrenset vakt. Dette handler om å alltid være parat – det er klart det påvirker livet og familielivet. Det er ikke levelig.

– Er du innstilt på å streike fremover?

STREIKELEDER: Bernard Holthe er streikeansvarlig i Narvik.

      
        Foto: Privat
STREIKELEDER: Bernard Holthe er streikeansvarlig i Narvik. Foto: Privat

– Vi er innstilt på å gjøre det som trengs. Nå er det rett og slett nok.

Tirsdag skal hun tilbake på jobb som fastlege, men vil være i streik fra legevakt.

Møtes med smil

Leger i Trondheim markerte mandag streikestarten med en stand i byen.

– Vi har møtt mange som er positive, sier Finn Høivik.

Høivik er streikeansvarlig for de streikende fastlegene i Trondheim, men er ikke selv tatt ut i streik. 

– Det er litt uventet at så mange stopper opp og at vi gjennomgående møtes med smil. Det er flere som sier at de støtter streiken og synes det er fint at dette er en streik som ikke har med lønn å gjøre, men dreier seg om å ta vare på legene, sier Høivik.

– Vi planlegger å stå på stand frem til to-tiden og dele ut twist og kaffe – koronafritt selvfølgelig.

– Streiker gjerne

Legene i Trondheim har enn så lenge ikke planlagt videre markeringer.

– Dette er streikemarkeringen vi har planlagt så langt. Marit Hermansen har varslet et nytt streikeuttak, så videre markeringer vil avhenge litt av hva foreningen sentralt gjør, sier Høivik.

Opplever stor støtte

Også i Narvik har de streikende legene avholdt markering mandag. Bernard Holthe er fastlege ved Alleen legesenter og ansvarlig for de streikende legene i Narvik.

– Vi kan ikke fortsette å ha det sånn at vi har et ubegrenset unntak fra arbeidsmiljøloven og må jobbe ubegrenset i legevakt, i tillegg til dagjobb i fastlegepraksis, sier han.

– Vi opplever en stor støtte for saken og at folk forstår at vi ikke ha fortsette å ha det sånn i 2020 at leger kan beordres i den grad som de kan i dag, sier Holthe.

Powered by Labrador CMS