Lav TSH forbundet med økt kreftrisiko

Lave nivåer av tyreoideastimulerende hormon (TSH), som ses ved høyt stoffskifte, har sammenheng med økt risiko for kreft, ifølge en norsk epidemiologisk undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Høyt stoffskifte - hypertyreose - gir lave TSH-verdier. Enkelte utenlandske studier har antydet overhyppighet av kreft ved hypertyreose, mens andre ikke har det.
Nå har en norsk studie funnet moderat økt risiko for kreft ved lave TSH-verdier.
Lungekreft og prostatakreft
Studien så på sammenhengen mellom TSH og risiko for kreft og tok spesielt for seg krefttypene lungekreft, brystkreft, prostatakreft og tykktarmkreft. Totalrisikoen for kreft var 34 prosent høyere hos personer med TSH-verdier på under 0,50 mU/L. Risikoen var størst ved lungekreft og prostatakreft, med økt kreftrisiko på henholdsvis 2,34 og 1,97 ganger.
- Det er usikkert om sammenhengen bare knytter seg til lunge- og prostatakreft, eller om det er tilfeldigheter som gjør at vi påviste en statistisk signifikant sammenheng kun for disse krefttypene. I analysene av de enkelte krefttypene var det få krefttilfeller blant dem med lav TSH, slik at konfidensintervallene ble vide, understreker assistentlege Bjørn Olav Åsvold ved Medisinsk klinikk på St. Olavs Hospital i Trondheim.
Åsvold er medforfatter av studien som nylig er publisert i Cancer Epidemiology,  Biomarkers & Prevention (Hellevik m.fl.).
Usikker årsak
Funnene er basert på data fra HUNT-2-undersøkelsen (1995-1997). Blant de deltakerne i helseundersøkelsen som hadde patologiske TSH-verdier, ble det også målt tyroksin og T3. Personene ble fulgt opp, via data fra Kreftregisteret, i gjennomsnittlig ni år.
Hypotesen var at høyt stoffskifte kan fremme kreftutvikling, men Åsvold påpeker også at lave TSH-verdier kan tenkes å være uttrykk for en kreftsykdom.
- Tyroksin spiller en stor rolle ved cellevekst og metabolisme. Noen dyrestudier har vist at tyroksin kan fremme kreftutvikling. Men kunnskapen om sammenhengen mellom stoffskifte og kreftrisiko er ennå liten, og det må gjennomføres flere studier før vi kan si noe om årsak og virkning.
Svakheter
Åsvold bemerker at en svakhet ved studien er at forskerne ikke har data på eventuell behandling deltakerne fikk for sitt høye stoffskifte. Studien kan derfor ikke si om hvorvidt behandlingen av det høye stoffskiftet kan ha påvirket kreftrisikoen. 
- Kan lav TSH være en tidlig markør for kreft?
- Det ser ikke ut til at det forklarer funnene våre. Da vi så bort fra krefttilfellene som ble diagnostisert i løpet av de to første årene etter TSH-målingen, fant vi at sammenhengen mellom lav TSH og økt kreftrisiko snarere ble styrket, svarer Åsvold.

Dagens Medisin 07/09

Powered by Labrador CMS