Kunnskapstipset: Hvordan finner du de farlige interaksjonene?

Ingen kan huske samtlige interaksjoner mellom legemidler. Her følger åtte nettressurser som kan erstatte svikt i hukommelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En middelaldrende kvinne er inne til kontroll etter lungeemboli. Den siste uken har hun følt seg trøtt og uopplagt og har derfor begynt å ta ginseng. - Er det trygt å bruke ginseng sammen med Marevan? - lyder spørsmålet.
Problemet er omfattende: Når legen forskriver mer enn ett legemiddel, er risikoen for at kombinasjonen kan føre til interaksjoner, på opptil 25 prosent - naturmidler ikke iberegnet. Når telefonen kimer og den overfylte pasientlisten toppes med ø-hjelp, er det liten tid til å bla i bøker.
Ulemper
De mest brukte bøkene har i tillegg viktige ulemper:
Felleskatalogen er sortert etter ATC-koder, som ikke alle leger kjenner. Norsk legemiddelhåndbok har en annen ulempe: Ettersom den er sortert alfabetisk, er nært beslektede legemidler spredt ut over hele alfabetet.
Gode nettsteder om interaksjoner er kjappere, og minst like pålitelige og oppdaterte. Her er åtte av de viktigste:
1) DRUID Drug Information Database (DRUID) er tilgjengelig direkte via www.interaksjoner.no - eller gjennom emnebibliotekene Legemidler, Psykisk helse og Forgiftninger i Helsebiblioteket.
Databasen er basert på samme dokumentasjon som kapitlene om interaksjoner i Felleskatalogen og Norsk legemiddelhåndbok. I DRUID kan legen skrive inn legemidlenes navn i ett felt, klikke på «Analyser», og umiddelbart få opp mulige interaksjoner.
2) Clinical Pharmacology Amerikanske Clinical Pharmacology gir gratis, rask, enkel og brukervennlig legemiddelinformasjon, skrevet av og for helsepersonell.
Her kan du også søke etter interaksjoner som tar høyde for livsstilsfaktorer.
3) Medscape Amerikanske Medscape krever registrering, men er gratis.
Tjenesten gir deg mulighet for å søke etter interaksjoner for en kombinasjon av inntil 20 legemidler. Her rekker du ikke en gang å taste «Enter» før svaret foreligger!
4) RELIS RELIS står for Regional legemiddelinformasjon, er norsk og inneholder 115 artikler om interaksjoner, inkludert naturmidler.
Finner du ikke det du leter etter, kan du selv skrive til RELIS og be om svar.
En lignende tjeneste er å finne på britiske Netdoctor.
5) DoubleCheckMD En fiffig variant: Nettstedet DoubleCheckMD har satt opp et hurtigsøk, der legen kan taste inn pasientens symptomer og finne ut hvilke eventuelle interaksjoner de samsvarer med - basert på pasientens medisinliste.
6) Cyp450 CYP-enzymene fortsetter å være den vanligste årsaken til klinisk viktige interaksjoner.
På det norske nettstedet www.cyp450.no kan leger og annet helsepersonell finne tabeller for mulige CYP-interaksjoner.
7) Janusinfo og FASS Har du fortsatt ikke funnet det du var på jakt etter, kan du prøve de svenske gratistjenestene Janusinfo eller FASS. En svakhet ved disse tjenestene er at det kun er mulig å søke på ett preparat eller virkestoff av gangen.
Det er smart å søke på virkestoff - da får du treff også i de tilfellene der preparatnavnet er forskjellig i Sverige og Norge.
8. Interaktionsdatabasen.dk
Den danske Lægemiddelstyrelsen har en interaksjonsdatabase med god funksjonalitet og symbolbruk. Her kan du søke på samtidig bruk av legemidler, naturlegemidler, sterke vitaminer, mineraler med mer.
Og ginsengen kombinert med warfarin? Tre av tjenestene over gir råd: RELIS, DoubleCheckMD og interaksjoner.dk - alle maner til forsiktighet. Detaljer finner du ved å bruke lenken under.
Lenker til alle tjenestene:
http://www.helsebiblioteket.no/Legemidler/Legemiddeleffekter/Interaksjoner+hurtigverktøy

Kunnskapstipset, Dagens Medisin 22/08

Powered by Labrador CMS