OVERVEKT: Rapporten viser blant annet at det å jevnlig innta sukkerholdig drikke øker kreftrisikoen, fordi det forårsaker vektøkning. Foto: Gettyimages
OVERVEKT: Rapporten viser blant annet at det å jevnlig innta sukkerholdig drikke øker kreftrisikoen, fordi det forårsaker vektøkning. Foto: Gettyimages

Overvekt og fedme risikofaktor for 12 typer kreft

Overvekt og fedme har bidratt til kreftepidemien i større grad enn man tidligere har trodd, viser en ny rapport fra World Cancer Rearch Fund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overvekt eller fedme er årsak til minst 12 typer kreft.

Det er fem flere enn World Cancer Research Fund (WCRF) fant for ti år siden.

Det viser en ny rapport som blir publisert i dag av WCRF i Wien, under den 25. European Congress on Obesity – Diet, Nutrition, Psysical Activity and Cancer: a Global Perspective.

Har sittet i gruppen
– Det nye i denne rapporten er at den viser at både overvekt og fedme er risikofaktorer som har bidratt til kreftepidemien vi ser. 1 av 3 får kreft i Norge, sier Inger Thune ved Kreftsenteret, Oslo universitetssykehus.

Thune har sittet i den internasjonale gruppen som har arbeidet med rapporten. Dette er den tredje rapporten fra WCRF's Continuous Update Project (CUP).

– Rapporten er basert på studier som inkluderer 17 kreftformer. 51 millioner mennesker har vært involvert i studiene, og 3,5 millioner av dem har fått en kreftdiagnose, sier Thune.

Anbefalinger
På bakgrunn av rapporten har WCRF laget noen evidensbaserte anbefalinger, som ligger ute på nettsiden www.wcrf-uk.org/10ways

Rapporten viser blant annet at det å jevnlig innta sukkerholdig drikke øker kreftrisikoen, fordi det forårsaker vektøkning.

Å være fysisk aktiv kan bidra til å beskytte mot kreft, og også hjelpe folk med å holde en sunn vekt.

Livslang innsats
Dr Giota Mitrou i WCRF sier i en pressemelding:
"Forskningen viser at det er usannsynlig at spesiell mat eller næringsstoffer er viktige enkeltfaktorer når det gjelder å beskytte mot eller forårsake kreft. Men forskjellige typer dietter og fysisk aktivitet gjennom livet kan gjøre deg mer eller mindre mottakelig for kreft. "

Powered by Labrador CMS