STRID: Det går hardt for seg i forhandlingene, representert ved president i Legeforeningen, Marit Hermansen og Spekter-sjef Anne- Kari Bratten. Foto: Øyvind Bosnes Engen/Ida von Hanno Bast

– Utblåsningene på pauserommet skjer nå på Twitter

– Det er mye prinsipper på spill som gjør oppgjøret vanskeligere, sier FAFO-forsker Kristine Nergaard om konflikten mellom Spekter og Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er høy temperatur mellom partene før Legeforeningen og Spekter skal møtes hos Riksmegleren neste uke.  Ifølge Dagens Næringsliv har blant annet en tillitsvalgt i Legeforeningen favorittmarkert en twittermelding der Spekter-leder Anne-Kari Bratten omtales som «søppelfylling».

Bratten har svart med å stemple fagforeningen som umoden.

– Det er ikke uvanlig at det ser veldig fastlåst ut på dette tidspunktet når partene forbereder seg til megling. Det kan gå litt hardt for seg, men når partene kommer inn til Riksmegleren så er forhandlerne så profesjonelle at de legger denne kjeklinga til side, sier Kristine Nergaard, som er arbeidslivsforsker ved FAFO.

– Kan bli mer irritert
– Hvor uvanlig er denne språkbruken man ser her?

– Det er legitimt av Spekter å si ifra om at de ikke synes legenes oppførsel på Twitter er ålreit, men når man gjør det over to sider i DN risikerer man at noen blir enda mer irritert. Men det er ikke Twitter eller avisoppslag som gjør dette oppgjøret vanskelig, det er heller det at man står fremfor et vanskelig lønnsoppgjør med krevende tema som fører til den hissige temperaturen, påpeker Nergaard.

Mer «rett fra levra»
Det nye er at konfliktene blir mer synlige på grunn av sosiale medier, ifølge forskeren.

– Det som før var utblåsing på pauserommet skjer nå på Twitter hvor alle kan se. Dermed blir «rett fra levra»-synspunktene mer synlige.  Det så vi også godt i streiken i skoleverket for to år siden. Mye engasjement og klare meldinger fra medlemmer og tillitsvalgte legger også føringer på hvor tøffe Legeforeningen skal være i å stå på sine krav, sier Nergaard.

Forskeren har inntrykk av at riksmegleren har en krevende oppgave foran seg.

– Så langt ser det ut til at det blir en megling med mange prinsipper inne i bildet. Det er alltid vanskeligere enn når man er uenige om noen kroner. Men man skal ikke undervurdere hva partene får til når de setter seg ned og får hjelp fra en erfaren mekler.

Powered by Labrador CMS