Gravide mer sykmeldt med kvinner på jobb

Gravide på kvinnedominerte arbeidsplasser har høyere sykefravær enn kvinner på mannsdominerte arbeidsplasser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser doktorgradsarbeidet til Anne May Melsom ved Universitetet i Oslo. Hun har brukt registerdata for 98.874 kvinner som har vært gravide mellom 2003 og 2011 for å studere om kjønnsbalansen på arbeidsplassen påvirker hvor mye sykefravær kvinnene har.

Melsom har brukt analysemetoder for å forsøke å isolere effekten av kjønnsbalansen, og kontrollere for type yrke eller individuelle egenskaper hos kvinnene.

– Jeg finner at det er effekt av kjønnsbalanse på arbeidsplassen. Kvinner på kvinnedominerte arbeidsplasser har høyere sykefravær enn kvinner på mannsdominerte arbeidsplasser. Dette gjelder også når man sammenligner svangerskap hos samme kvinne, sier Anne May Melsom til Dagens Medisin.

Studien er nylig publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Signifikante forskjeller
I gjennomsnitt øker antall sykefraværsdager med to prosent når kvinneandelen på arbeidsplassen øker med ti prosent.

Dersom kvinneandelen på arbeidsplassen har økt mellom svangerskapene, vil den samme kvinnen også ha større sannsynlighet for å være mer sykmeldt i neste graviditet.

– I analysene der jeg kun ser på kvinner som har vært gravide flere ganger, er effektene like sterke. Det tyder på at effektene vi ser trolig ikke skyldes seleksjon, for eksempel at kvinner med dårligere helse i større grad jobber på kvinnedominerte arbeidsplasser, sier Melsom.

Hun har også sammenlignet kvinner som jobber i samme yrke, og finner heller ikke at egenskaper ved arbeidstagernes yrke kan forklare hvorfor gravide på kvinnedominerte arbeidsplaser har høyere sykefravær.

Ulike holdninger
Studien har ikke undersøkt årsaker til kjønnsforskjellene, men forskeren tror det kan skyldes ulike holdninger og normer på arbeidsplassene.

– Jeg tror det er større aksept for sykefravær på kvinnedominerte arbeidsplasser, og det kan være lavere terskel for å sykmelde seg, sier Melsom.

– Det kan være at det burde være høyere terskel for å be om sykemelding på kvinnedominerte arbeidsplasser, men det også være at gravide som burde vært sykmeldt presser seg til å komme på jobb på mannsdominerte arbeidsplasser fordi en sykmelding tas ille opp, konstaterer forskeren.  

Powered by Labrador CMS