OPPTRAPPING: Streikende akademikere ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Foto: Lasse Moe
OPPTRAPPING: Streikende akademikere ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Foto: Lasse Moe

Akademikerne melder ny streikeopptrapping til fredag

Akademikerne varsler at streiken vil trappes opp førstkommende fredag. Da skal 35 leger og psykologer ved tre sykehus ut i streik.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIL RAMME MAKSIMALT: – Uttaket er designet for å ramme arbeidsgiver maksimalt, melder forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Ifølge Akademikerne tas ikke personell ut i streik dersom det rammer pasientene så det blir fare for liv og helse. 

      
        Foto: Lasse Moe
VIL RAMME MAKSIMALT: – Uttaket er designet for å ramme arbeidsgiver maksimalt, melder forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Ifølge Akademikerne tas ikke personell ut i streik dersom det rammer pasientene så det blir fare for liv og helse. Foto: Lasse Moe

Fredag tas ytterligere 35 leger og psykologer ut i streik, melder Akademikerne helse. Da vil totalt 533 medlemmer streike ved 12 ulike sykehus.  

– Uttaket er designet for å ramme arbeidsgiver maksimalt, mens pasienten skjermes så langt som mulig, melder forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

De 35 medlemmene som tas ut jobber ved Helse Bergen, St. Olavs Hospital og Oslo universitetssykehus.

Ifølge forhandlinslederen setter ikke opptrappingen liv og helse i fare. Det innebærer at akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, står det i meldingen fra Akademikerne.

Streikens kjerne
I dagens avtale mellom Spekter og Den norske legeforening er ikke en «rullerende arbeidsplan» nevnt med et ord.

Dette ønsker Legeforeningen å endre. Legeforeningen ønsker å avtalefeste rullerende arbeidsplaner som har vært vanlig praksis ved norske sykehus. Spekter ikke vil gå med på legenes krav. De har avvist legenes krav og vil videreføre avtalen slik den er i dag.  
– Arbeidsplanen for leger vil være oppsatt etter de samme bestemmelsene for det kollektive vernet som de alltid har vært gjort. Uansett om man velger den ene eller andre planleggeingsmetodikken, har direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, uttalt tidligere til Dagens Medisin.

Må forhandle
– Streiken kan bare løses gjennom dialog og forhandlinger. Spekter ved hva som må til, melder Frøyland i dagens melding fra Akademikerne helse.

Rett før helgen uttalte forhandlingslederen til Dagens Medisin at tvungen lønnsnemd ikke vil løse noe som helst, fordi han ser det sprer seg en uro i sykehusene. Han anså situasjonen som alvorlig og er bekymret for fremtidsutsiktene ved norske sykehus.

Powered by Labrador CMS