LUFTEAVTALER: – Flere avdelinger jobber med å få på plass lufteavtaler. LIS ved OUS lånes ut til kortvarige vikariat ved annet helseforetak, forteller Ylf-foretakstillitsvalgt Anniken Riise Elnes. Foto:

Mener OUS låner ut leger for å unngå å ansette dem fast

Ylf-tillitsvalgte mener leger i spesialisering ved OUS blir utlånt til andre sykehus for å unngå fast ansettelse. – Bryter med sykehusets policy, sier HR-direktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I desember gikk tillitsvalgte for Yngre legers forening (Ylf) ved Oslo universitetssykehus (OUS) hardt ut mot helseforetakets vikarpraksis.

POLICY-BRUDD: – Vi er tydelig overfor klinikkene at såkalt «lufting» bryter med sykehusets policy og er en praksis som ikke skal forekomme, sier HR-direktør Morten A. Meyer ved OUS.

De tillitsvalgte viser til at fordi OUS ikke utlyser vikariater, men i stedet ansetter rett fra den såkalte gjennomstrømslisten, risikerer flere hundre leger ved OUS å stå uten jobb og uten mulighet til å få fullført spesialistløpet sitt.

Les saken her.

Slik kommenterte HR-direktøren: OUS: – Vi skviser ikke ut leger

Anniken Riise Elnes, foretakstillitsvalgt for Ylf ved OUS, forteller at de ønsket å gi OUS muligheten til å rydde opp. Nå har de tillitsvalgte meddelt sin bekymring til ledelsen i Helse Sør-Øst.

– Situasjonen er dessverre uendret. For hver måned som går, står flere og flere i fare for å miste jobbene sine – og på bar bakke uten fullendt utdanning. Vi så oss derfor nødt til å ta saken helt opp til det regionale helseforetaket (RHFet) via Regionsutvalget i Helse Sør-Øst. Målet er at det nå tas ansvar for en snarlig løsning, sier Riise Elnes til Dagens Medisin.

Utlånsavtaler
Hun viser til en økende andel av avdelinger som gjør avtaler om utlån av leger i spesialisering (LIS).

– Vi er gjort oppmerksom på at det ved flere avdelinger nå jobbes med å få på plass lufteavtaler. LIS-er ved OUS lånes ut til kortvarige vikariat ved annet helseforetak, for så å kunne returnere til OUS senere og få fullført spesialiseringen. Legene starter da på null igjen for å telle opp tid i vikariat. Tre år i vikariat gir rett til fast stilling. Vi ser ikke noe annet motiv for en slik utlånspraksis enn å unngå fast ansettelse. Vi ser at avdelingslederne blir begrenset av HR. Det er alvorlig og er noe vi har informert RHF-ledelsen om, sier Riise Elnes.

Problem for andre sykehus
Også LIS-er ved gruppe 2-sykehus opplever problemer med å få fullført spesialistutdanningen sin ved OUS.

– Nå har vi blitt kontaktet av flere gruppe 2-sykehus som fortviler over ikke å få legene sine gjennom sin gruppe 1-tjeneste ved OUS. Dette gjelder i første rekke LIS med vikariat og i gamle utdanningsstillinger. Siden OUS ikke lyser ut vikariat og krever fast stilling for å stå på gjennomstrømslisten, er det ingen vei inn for disse LIS-ene, hevder Anniken Riise Elnes.

Toril Morken, foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen ved Bærum sykehus, bekrefter problemer for leger ved sykehuset.

– Både for LIS-er i vikariat og i gamle fire-årsstillinger stopper utdanningen opp. Det er ganske dramatisk og går rett og slett ikke an, mener Morken.

– LIS-ene kan ta gruppe 1-tjeneste ved andre sykehus enn OUS?

– Det er ikke mange sykehus i regionen som har gruppe 1-status. De fleste LIS-er må innom OUS eller andre steder i landet eller utenlands. Og andre steder i landet prioriteres antakelig de som kommer fra regionen, svarer Morken.

Dette er saken:

Ylf-tillitsvalgte ved OUS mener at cirka halvparten av de cirka 1100 LIS-ene kan stå uten jobb og uten mulighet til å få fullført spesialistutdanningen sin.De mener årsaken er at OUS ikke lyser ut vikariat og i stedet besetter vikariat med leger fra gjennomstrømslisten.HR-ledelsen ved OUS benekter at de bevisst «skviser ut leger», og sier de finner løsninger for de fleste, men at det tar tid.Alle LIS-er må ha inntil 1,5 år av spesialistløpet ved et gruppe 1-sykehus, som er universitetssykehus, større sentralsykehus eller spesialsykehus.En gjennomstrømstilling er typisk forbeholdt LIS fra gruppe 2-sykehus som trenger gruppe 1-tjeneste.

Utelukker ikke
Direktør for HR og personal ved OUS, Morten A. Meyer, er klar på at utlån av LIS ikke er i tråd med OUS sin policy.

– Våre ledere gjør sitt beste for å håndtere LIS på ny og gammel ordning og sikre de best kvalifiserte kandidatene. Vi kan ikke utelukke at såkalt «lufting» skjer, men vi er tydelig overfor klinikkene at dette bryter med sykehusets policy og er en praksis som ikke skal forekomme, sier Meyer.

– Er det riktig at avdelingslederne blir «begrenset av HR»?

– HR bistår lederne, men noen opplever nok at lover og avtaler som sykehuset er forpliktet av, virker begrensende på handlingsrom ledere har ved LIS-ansettelser. OUS har et regionalt utdanningsansvar som innebærer at cirka 300 av våre 700 LIS-stillinger er forbeholdt gjennomstrømming for fast ansatte leger ved andre sykehus.

– Hva er din kommentar til at også gruppe 2-sykehus opplever problemer for sine LIS?

– OUS forholder seg til avtalen mellom Legeforeningen og Spekter. Legeforeningen kan bidra til å løse deler av dette problemet ved å tillate unntak for LIS på gammel ordning. Samtidig har de andre sykehusene i regionen de siste årene økt vesentlig i antallet LIS, mens OUS-antallet har vært tilnærmet stabilt. Det kan gi flaskehalseffekter, svarer Meyer.

Følger opp
Under det regionale møtet i Helse Sør-Øst i januar deltok administrerende direktør Cathrine Lofthus og direktør for medisin- og helsefag, Jan Frich.

Vi har en tett oppfølging med OUS og de andre helseforetakene Jan Frich, direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst RHF

– Vi er kjent med at mange leger i spesialisering er ansatt i vikariater, og vi er kjent med at tillitsvalgte i Legeforeningen har uttrykt bekymring for situasjonen ved OUS, sier Frich.

– Hva vil Helse Sør-Øst gjøre med denne situasjonen?

– Vi har en tett oppfølging med OUS og de andre helseforetakene og jobber videre med saken, så det er den kommentaren jeg har til dette nå, svarer Frich.

Powered by Labrador CMS