Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Medisinstudentene med kampanje mot overbehandling

Også medisinstudentene ønsker å bidra til å informere om at «ikke all medisin er god medisin».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legeforeningens kampanje «Gjør kloke valg» lanseres i høst.

Kampanjen er en norsk utgave av kampanjen Choosing Wisely, som ble startet i USA, og har som  mål å fremme samtaler mellom lege og pasient, slik at pasienten velger behandling som er evidensbasert og virkelig nødvendig.

Nå lanserer medisinstudentene sin versjon: «Klokere student - Gjør kloke valg»: 

– Vi håper kampanjen vil oppmuntre studenter til å stille spørsmål under studiet, og i tiden som lege, om hvilke indikasjoner og følger ulike tester, undersøkelser eller behandlinger har for pasientene, sier leder for kampanjen, Marlene Løw.
– Mye er ikke alltid det beste og vi blir som studenter ofte rost for å kunne nevne et hav av prøver og tester.

– Dette blir sett på som at man er kunnskapsrik og gir gode tilbakemeldinger fra forelesere og veiledere. Vi håper kampanjen for studentene kan være med å sette fokus på dette, samt gi oss en trygghet i at ikke alt av behandlinger og tester er god medisin -  og faktisk kan gi pasienter unødvendige påkjenninger.

Nmf ønsker ifølge Løw å arrangere ulike journal clubs og møter.

– Men kanskje på sikt også implementere dette i studieplanen for å skape økt oppmerksomhet rundt en viktig del av medisinen som vi har lite fokus på under studiet.
– Det er under studiet vi får forbilder og lærer mye av hvordan vi skal forholde oss til pasienter som leger, og det er viktig å få fokus på dette også hos studenter slik at man ikke driver «vranglære» og må endre oss når vi kommer ut i arbeidslivet, sier Løw.

Powered by Labrador CMS