
Flyttingen av hjertekirurgi fra Ullevål:
- De ansatte står og gråter
Intensivsykepleier og tillitsvalgt Stine Molvær Nesseth forteller at de ansatte står og gråter. Hun håper ledelsen sørger for et pasienttilbud utenfor Oslo.
Etter at klinikkleder Bjørn Bendz fredag opplyste at planlagt hjertekirurgi sannsynligvis vil bli flyttet fra Ullevål til Rikshospitalet før 1. juni, er de ansatte i sjokk, forteller Nesseth.
– Jeg tror folk lurer på hvordan de kommer seg fortest mulig vekk derfra. Det er et synkende skip, litt Titanic. Man vil ikke være orkesteret som står alene igjen, sier Nesseth.
Hun er alvorlig bekymret for pasientsikkerheten.
– Nå må vi oppfordre ledelsen til å lage en hjertebro med andre sykehus. Jeg håper lederne tar ansvar og snakker med andre sykehus i Norge og kanskje til og med i Sverige, sier Nesseth.
Hun ser det ikke som usannsynlig at mer akuttpersonell kommer til å slutte nå, men hun er også bekymret for plassmangel på Rikshospitalet.
– Jeg tror vi kommer til å få enda større frafall av intensivpersonell, uten å si det sikkert. Jeg vet at det er flere som leter etter andre steder å jobbe.
Tror det blir for trangt
Nesseth er også bekymret for om det er nok areal på Rikshospitalet. Hun har selv vært og sett på plassen de har til rådighet.
– Jeg kan ikke forstå at det skal være plass til 400 hjerteopererte fra Ullevål ekstra i året. Det er trangt. Da må de bygge en ny fløy. De har plass til sine egne hjerter, og det er det, sier Nesseth.
Hun har bindingstid etter videreutdanning, og må derfor fortsette.
– Hadde jeg kunnet velge, hadde jeg nok sett etter en annen jobb jeg også.
Hun reagerer på at klinikkleder Bjørn Benz kaller advarsler fra de ansatte for trusler. Til Dagens Medisin sier Benz at i arbeidslivet kan vi ikke forholde oss til den typen trusler om «dersom dere ikke gjør som vi sier..».
– Masseflukt av intensivpersonell ble ført opp i en risikovurdering gjort av ledelsen på Ullevål i OUS, sier Nesseth.
Hun mener ledelsen både burde lyttet og skjønt at det var en reell tilbakemelding.
– At de velger å tolke dette som trusler, er veldig leit. De må jo høre på hva intensivsykepleierne har å si. Intensivsykepleierne sa at de kom til å slutte da de så at det var en for dårlig planlagt prosess, og det viste seg å stemme, sier Nesseth.