Får 2,7 millioner til retningslinje-app

Helsedirektoratets ekspertgrupper skal prøve ut et nytt digitalt verktøy til å skrive faglige retningslinjer.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NY ARBEIDSMÅTE: Ifølge leder Per Olav Vandvik i foreningen MAGIC representerer forfatterverktøyet MAGICapp en ny måte å skrive faglige retningslinjer på. Foto: Asbjørn Risbakken

Foreningen MAGIC og Helsedirektoratet har fått 2,7 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge for å prøve ut og videreutvikle verktøyet MAGICapp – en digital plattform for å skrive og publisere faglige retningslinjer på.
– Tidligere har fagredaktører skrevet retningslinjer inn i et word-dokument, som man så har sendt rundt til kolleger for å få feedback. Nå skal man skrive innholdet i retningslinjene strukturert inn i en nettbasert plattform, slik at de havner rett inn en felles database. Det er en helt ny måte å jobbe på. Det vi ønsker å finne ut, er hvordan dette kan gjøres på best mulig måte, sier leder Per Olav Vandvik i foreningen MAGIC, som har utviklet verktøyet.
Vandvik mener denne nye arbeidsmåten står for en dramatisk forbedring av kvaliteten på retningslinjene, og at den skaper mer effektive prosesser for utvikling og oppdatering av faglige retningslinjer.
Høster tilbakemeldinger
Foreningen har inngått en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt, den såkalte OFU-kontrakten, med Helsedirektoratet og Innovasjon Norge.
Samarbeidet innebærer blant annet at ekspertgruppene som utarbeider faglige retningslinjer for helsepersonell, på sikt skal bruke MAGICapp som forfatterverktøy når de skriver nye faglige retningslinjer. På denne bakgrunnen ønsker man å høste tilbakemeldinger om hvordan det oppleves å jobbe i verktøyet, for å utvikle det videre.
Vandvik forteller at han både er interessert i å høre om hvordan forfatterne opplever å navigere i verktøyet, og hvordan de best kan utvikle kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med faglige retningslinjer.
Nytt, digitalt format
Avtalen med MAGIC inngår i et større prosjekt i Helsedirektoratet om å gjøre faglige retningslinjer tilgjengelige i et nytt digitalt format. Dette formatet muliggjør blant annet at endringer som blir gjort i retningslinjene, blir synlige umiddelbart, og at informasjonen fra retningslinjene blir tilgjengelig i elektronisk pasientjournal både hos fastlegen og i sykehusene.
Kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné i Helsedirektoratet mener det nye forfatterverktøyet vil tilrettelegge bedre for at utviklingen av nye retningslinjer skjer i tråd med metodikken i det såkalte GRADE-systemet.
– I tillegg sørger den for at innholdet i retningslinjene havner på riktig sted i databasen. Dette er nødvendig for at legen skal kunne få en tydelig anbefaling basert på retningslinjene, sier Rossiné.
Helsedirektoratet har allerede offentliggjort 14 pakkeforløp for kreft i det nye digitale formatet, mens 30 prioriteringsveiledere og to faglige retningslinjer for tiden er på høring.

Powered by Labrador CMS