IKKE KREFT FØRST: Det er lite sannsynlig at kreft blir en sentral del av første utbyggingsetappe som planlegges gjennom idéfasearbeidet ved OUS, mener Bjørn Erikstein. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Sier ja til privat kreftinitiativ

OUS-direktør Bjørn Erikstein mener Radiumhospitalet skal drive kreftbehandling i minst 15 år til.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forretningsmennene Arthur Buchardt og Øyvind Eriksen tilbød seg i februar å ta regningen for et forprosjekt til nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet. Nå åpner administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus (OUS) for å takke ja til tilbudet.

Ikke første etappe
I et forslag for sykehusets styre, skriver Erikstein at kreftområdet ikke egner seg for den første etappen av sykehusutbyggingen som planlegges gjennom utredningen «Idéfase OUS – Campus Oslo». Dermed vil det ventelig drives kreftbehandling ved Radiumhospitalet i minst 15 år til.

«Det er til dels omfattende nyere bygg til bruk til kreftbehandling både på Ullevål og på Radiumhospitalet. Dette øker sannsynligheten for at samling av kreft ikke blir en hoveddel i etappe 1 av utvikling av sykehuset», skriver Erikstein i styresaken.

– Kan ta imot gaver
Han peker videre på at det allerede finnes et forprosjekt til et nytt brystsenter ved Radiumhospitalet, og at foreningen Radiumhospitalets venner, med Buchardt og Eriksen i spissen, har tilbudt seg å skjenke sykehuset en skisse til et nytt klinikkbygg i gave:

«Det er anledning til å motta gaver av denne karakter, men det må skje i en form og på en måte som ivaretar mange hensyn og krav til sykehuset som offentlig institusjon. Sykehusets autonomi og åpenhet om prosessen om samarbeidet er helt sentralt for at dette skal la seg realisere», skriver Erikstein.

Ingen bindinger
Han er imidlertid tydelig på at en slik gave må komme uten bindinger for sykehuset – blant annet når det gjelder hvem som skal utføre selve utbyggingen:

«Gitt at Oslo universitetssykehus velger å bruke skissen som grunnlag for å oppføre et fremtidig bygg må dette gjennomføres på anskaffelsesregelverkets premisser. Det er strenge formalkrav og saksbehandlingsregler som skal sikre fri konkurranse i et marked og med likebehandling blant aktørene».

Full tilgang
Erikstein viser videre til at forprosjektet vil gjennomføres av «aktører fra et privatmarked som kan ha interesse av å delta i fasen med oppføring av bygget», og at eventuelle konkurrenter må ha tilgang til alle grunnlagsdokumenter og all informasjon fra forprosjektfasen, idet en anbudskonkurranse om utbyggingen skal utlyses.

Saken skal behandles av OUS-styret førstkommende torsdag.

Powered by Labrador CMS