Økonomens 10 forslag for en bedre helsetjeneste

På oppfordring fra Dagens Medisin har økonom Jon Magnussen og lege Torgeir Bruun Wyller utarbeidet ti forslag for hvordan Norge kan få en bedre helsetjeneste. Her kan du lese Magnussens forslag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Se også: Legens 10 forslag for en bedre helsetjeneste
I sine blogger på dagensmedisin.no har økonom Jon Magnussen og lege Torgeir Bruun Wyller skapt stor debatt om dagens helsetjeneste - om hvordan den ledes og hvordan den finansieres.
Økonom Jon Magnussen sier at dersom en skal følge Bruun Wyllers tankegang, må man diskutere hva som er de gode - og de ikke-gode - virkemidlene. Videre tilføyer Magnussen at forslagene dekker de områdene han selv hovedsakelig arbeider med, og poengterer at det åpenbart er andre områder som er viktige, kanskje viktigere.
- Det er også greit å påpeke at dersom man hadde visst sikkert hva som virker best, ville man ha gjort det. Mine forslag er derfor på ingen måte ment som en fasit, men som et innspill til områder hvor nytenking muligens kan resultere i en bedre helsetjeneste.
1)  Avvikle ordningen med 40 prosent innsatsstyrt finansiering (ISF) til de regionale helseforetakene. Erstatt med behovsbasert ramme og definerte aktivitetsmål. Staten finansierer definert maksimal meraktivitet med 80 prosent - deretter ingenting.
2)  Helsearbeidere skal behandle pasienter uten unødig ressursbruk, men ikke generere inntekter. I dag kan det virke som om DRG-systemet primært vurderes som et hjelpemiddel for å generere inntekter. Derfor: Avvikle all bruk av DRG som stykkprisfinansiering på avdelingsnivå. Men bruk det gjerne til å anslå rammen.
3)  Avvikle generell kommunal medfinansiering av spesialisthelsetjenester. Erstatt med øremerkede statlige tilskudd til tiltak med sannsynliggjort effekt.
4)  Behold kommunal betalingsplikt for ut-skrivingsklare pasienter.
5)  Gjennomfør forsøk hvor helseforetakene får totalansvar for helsetjenesten til befolkningen i opptaksområdet.  Finansier gjennom en behovsbasert rammebevilgning!
6)  Legg langt tydeligere nasjonale helsepolitiske føringer i forhold til sykehusstruktur: Akuttberedskap, føde - og høyspesialiserte funksjoner og så videre.
7)  Det er argumenter for og imot å beholde de regionale helseforetakene. To mulige løsninger:
a) Enten: Avvikle de regionale helseforetakene og etablere et nasjonalt direktorat for spesialisthelsetjenesten i Trondheim, Bergen eller Tromsø.
b) Eller: Del Helse Sør-Øst i tre regioner, og styrk den sentrale politiske styringen av de sju regionale helseforetakene!
8)  Legg større vekt på «benchmarking» og oppfølging i styringen.
9)  Legg større vekt på sammenligning av kvalitet. Informasjon kan være et like sterkt korrigerende insentiv som inntekt. Ikke hopp ukritisk på nye motetrender som «resultatbasert finansiering»!
10)  Eksperimentér flittig med modeller hvor dagens arbeidsdeling mellom profesjonene utfordres!
Bloggen til Jon Magnussen finner du her.
Dagens Medisin 18/2012

Powered by Labrador CMS