Shifa-sykehuset er omringet av israelske styrker, som krever at det må tømmes for pasienter og ansatte. Sykehuset er overfylt av sårede etter israelske angrep. Disse ankom 23. oktober.

Leger Uten Grenser om situasjonen ved Shifa-sykehuset: – Skarpskyttere angriper pasientene

Tusenvis av pasienter, ansatte og andre er fortsatt på Shifa-sykehuset i Gaza. Utenfor raser kamper, og helsepersonell sier at stadig flere pasienter dør.

Publisert

– Utenfor hovedporten ligger det mange døde og sårede pasienter. Ambulansene blir angrepet når de prøver å hente pasientene som ligger like ved sykehuset. Dette er sårede mennesker som trenger akutt helsehjelp som vi ikke får hjulpet til sykehuset, sier Leger Uten Grensers kirurg på sykehuset.

Organisasjonen klarte mandag morgen å få kontakt med sine kollegaer ved sykehuset, men ifølge kirurgen er området helt stengt av og det er ikke tilgang til internett.

– Vi har ikke strøm, og det finnes verken vann eller mat på sykehuset. Folk vil dø de neste timene uten fungerende pustemaskiner, forteller kirurgen.

– Det er også skarpskyttere som angriper pasientene. Vi har operert tre pasienter med skuddskader som er angrepet av skarpskyttere.

650 pasienter

Ifølge de siste meldingene skal det befinne seg rundt 650 pasienter, 500 helsearbeidere og om lag 2500 internflyktninger på det beleirede sykehuset i Gaza by.

Helsemyndighetene i Gaza opplyser at sju babyer som lå i kuvøse, har mistet livet etter at strømmen forsvant i helgen. 27 voksne pasienter som fikk intensivbehandling, er også døde, ifølge visehelseministeren i Hamas-regjeringen, Youssef Abu Rish.

Sykehuset har vært utsatt for flere angrep og er omringet av israelske styrker. Det mangler drivstoff til å produsere strøm, rent vann, mat, medisiner og medisinsk utstyr.

– Det er stridsvogner foran sykehuset. Vi er under full beleiring. Det er et helt sivilt område. Noen bør stoppe dette, sier en kirurg ved sykehuset til Reuters.

– De bombet alt på sykehuset, så vi overlever nesten ikke. Vi forteller alle at sykehuset ikke lenger er et trygt sted å behandle pasienter. Pasientenes helse forverres av å være her.

Fungerer ikke

– Dessverre fungerer ikke sykehuset lenger som et sykehus, sier WHOs direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus etter å ha fått kontakt med ansatte ved Gazastripens største sykehus.

– Det har vært tre dager uten strøm, uten vann, sier Tedros og beskriver situasjonen som skrekkelig og farlig.

Ifølge det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza er nå alle sykehusene nord på Gazastripen ute av drift.

Drepte sykepleiere

Bombardementet og kampene rundt Shifa-sykehuset har tiltatt siden lørdag ettermiddag, påpeker FNs nødhjelpskontor (OCHA).

– Kritisk infrastruktur, deriblant oksygenstasjonen, vanntanker og en brønn, samt hjerteavdelingen og fødeavdelingen, er ødelagt, og tre sykepleiere er drept, sa OCHA i en oppdatering søndag kveld.

Rundt 40 for tidlig fødte barn lå i kuvøse da strømmen forsvant, og OCHA frykter at flere av disse kommer til å dø de neste timene og dagene.

BBC har fått tilsendt et bilde som skal vise minst 20 nyfødte babyer ligge sammen i en seng i en operasjonssal på Shifa-sykehuset. Også nyhetsbyrået Reuters har publisert bilder av bitte små babyer som ligger tett i tett på en sykeseng etter at de ble tatt ut av strømløse kuvøser.

Avviser evakueringsforslag

Den israelske hæren sier den har tilbudt seg å hjelpe til med å evakuere babyene til et «tryggere sykehus». Men det lar seg ikke gjennomføre på en trygg måte, ifølge hjelpeorganisasjonen Medical Aid for Palestinians.

– Ambulanser er ikke i stand til å nå fram til sykehuset, spesielt ikke slike som har kompetanse og utstyr som trengs for å flytte disse babyene, sier organisasjonens direktør Melanie Ward til BBC.

– Ingen sykehus har kapasitet til å motta dem, det er ingenting som tyder på at dette kan gjøres på en trygg måte, sier Ward.

Hun hevder den eneste «trygge muligheten» til å redde de nyfødte, er at Israel slutter med sine «angrep og beleiring av Shifa, lar drivstoff nå fram til sykehuset og sikrer at de overlevende foreldrene til disse babyene kan bli gjenforent med dem».

Strid om drivstoff

Kuvøsene sluttet å virke da sykehusets siste generator gikk tom for drivstoff lørdag, ifølge helsedepartementet i Gaza by. Israel avviser at Shifa-sykehuset er strømløst, men sier de har plassert 300 liter drivstoff i nærheten av sykehuset slik at kuvøsene kan få koblet på strømmen igjen. Ifølge Israel hindrer Hamas sykehusansatte i å hente drivstoffet.

Det avviser helsedepartementets talsperson Ashar al-Qedra. Han sier samtidig til Al Jazeera at denne mengden drivstoff kun vil være nok til å drive generatoren i én time.

– Dette er en hån mot pasientene og barna, sier han.

Ifølge al-Qedra er israelske stridsvogner nå plassert ved sykehusporten, og israelske skarpskyttere og droner skyter inn i sykehuset, noe som gjør det umulig for leger og pasienter å bevege seg rundt.

– Vi er beleiret inne i en sirkel av død, sier han.

«Selvevakuering»

Israel er utsatt for stadig større press fra verdenssamfunnet om å skåne sivile under krigføringen mot Hamas. Massive luftangrep og en bakkeinvasjon har krevd minst 11.240 menneskeliv, blant dem over 4630 barn, ifølge helsedepartementet.

Den israelske hæren IDF sier de vil tilrettelegge for en «korridor for selvevakuering» mandag. Det innebærer at folk skal kunne ta seg sørover fra Shifa-sykehuset, ifølge IDF, som erkjenner at området er åsted for «intense kamper».

Samtidig benekter IDF at det pågår kamper inne på sykehusområdet.

Titusenvis av palestinere har allerede flyktet sørover fra det nordlige Gaza på ordre fra IDF. Men det er uklart hvorvidt det kan bli lagt til rette for å transportere syke og sårede pasienter fra Shifa-sykehuset.

Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) vil det ta ukevis å evakuere pasientene på en trygg måte.

Powered by Labrador CMS