
Studenter får designpris for legevakt-app
Informasjon i sanntid kan gi bedre pasientopplevelser på legevakten, viser et nytt prosjekt som belønnes med prisen DOGA-merket nykommer.
Talentprisen DOGA-merket nykommer deles ut årlig til de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter fram unge, visjonære forslag til fremtidens løsninger, skriver Design og arkitektur Norge (DOGA) i en pressemelding.
Blant årets prisvinnere er tre interaksjonsdesign-studenter ved NTNU i Gjøvik som fikk i oppgave å skrive om venteromopplevelsen på legevakten. Hanna Hernæs, Michelle Osnes og Ida Emilie Herfoss som hadde egne og til dels negative erfaringer fra legevaktbesøk, gikk grundig til verks.
De gjennomførte workshoper og intervjuer med både pasienter og legevaktansatte ved en legevakt i Innlandet for å få innsikt i hvilke problemer legevakten har når det kommer til pasientprioritering og -informasjon, og hvilke muligheter som kunne utforskes videre.
Studentene designet så forskjellige prototyper og gjennomførte fire brukertester.

Resultatet er Digivent, en digital løsning for informasjonsdeling. Systemet består av tre deler med samme kjerne: en app, en infoskjerm og en SMS-tjeneste.
Appen og skjermen gir pasienter og pårørende tilgang til legevaktkøen i sanntid. Ved å få opp beregnet ventetid, kan pasienten selv bestemme om det er best å vente hos legevakten eller et annet sted. SMS-tjenesten sender ut varsling når det snart er din tur.
Appen gir også mulighet for å informere om akutte pasienter som nylig har ankommet legevakten. Tanken er at det kan gjøre det lettere for dem som venter å akseptere at ting tar tid.
Juryen for DOGA-merket nykommer mener helsesektoren kan lære av prosjektet.
«Vi synes dette er et fantastisk stykke arbeid, og vi beundrer empatien og kreativiteten i prosjektet. Digivent skisserer en god løsning på et problem som angår oss alle. Vi mener prosjektet er en innertier fordi det er godt designhåndverk, oversiktlig og informativt. Det setter brukeren i sentrum og bidrar til å gjøre pasienter og pårørende trygge i en sårbar situasjon,» skriver juryen i sin vurdering.