ENGASJERT: Hans Olav Melberg holdt innlegg på Arendalsuka. Foto: LMI/Espen Snipstad Foto:

– Enorme muligheter med helsedata

– Men en omstendelig søknadsprosess er et problem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL (Dagens Medisin): Det sier Hans Olav Melberg, førsteamanuensis i helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, som forsker på bruk av helsedata og har gjort seg flere erfaringer fra helsedataprosjekter.

«Godtebutikk»
Han innledet under Legemiddelindustriens arrangement om helsedata i Arendal tidligere uken, og fortalte om hva han mener vi kan gjøre for å utnytte helsedataene til fulle.

Han illustrerte det slik: – Registerdata er godtebutikken. Når det kommer til bruk av helsedata i Norge så er det nesten som å stå foran en godtebutikk; du har penger og butikken er åpen – men du får ikke godteriet før om et år.

Melberg peker på det han omtaler som enorme muligheter med bruk av helsedata.

For eksempel kan man se på sammenhengen mellom nye legemidler og redusert bruk av kirurgi i en bestemt helseregion.

– Helsedata kan gi oss ideer på hva vi skal forske på videre.

Komplekst å søke
Men en omstendelig søknadsprosess utgjør et problem, sier Melberg.

– Det er en veldig kompleks søknadsprosess, og den krever ofte mer enn ti ulike skjema og søknader. Dessuten er det ulike definisjoner på hva som er anonyme data, hos ulike institusjoner. Dette er eksempler på ting som lar seg løse nå med en gang.

– En annen forbedring på kort sikt kan være at ulike institusjoner publiserer årlige datafiler med aggregert informasjon, altså antall hendelser av ulike typer for ulike undergrupper – som for eksempel legebesøk hos 15-årige gutter, eller antall sykehushendelser for ulike diagnoser.

Powered by Labrador CMS