OPTIMISTISK: - Jeg har aldri opplevd et så høyt fokus fra de tunge leverandørene innenfor IT, som knyttet til dette programmet, sier direktøren for direktoratet for E-helse, Christine Bergland. Hun holdt nylig innlegg under Helse- og kvalitetsregisterkonferansen i Tromsø.  Foto: Anne Grete Storvik
OPTIMISTISK: - Jeg har aldri opplevd et så høyt fokus fra de tunge leverandørene innenfor IT, som knyttet til dette programmet, sier direktøren for direktoratet for E-helse, Christine Bergland. Hun holdt nylig innlegg under Helse- og kvalitetsregisterkonferansen i Tromsø. Foto: Anne Grete Storvik

E-helsedirektøren: – Et stjerneprosjekt for leverandørene

Direktør Christine Bergland i E-helsedirektoratet hevder at den nye nasjonale helseanalyseplattformen er et «stjerneprosjekt» for de store leverandørene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den nye nasjonale Helseanalyseplattformen skal, ifølge direktoratet for E-helse, «gi bedre, raskere, rimeligere og sikrere tilgang til helsedata på tvers av helseregistre og andre relevante datakilder».

– Vi har verdens beste helseregistre – men vi bruker dataene middels godt. Vi bruker enormt mye tid på å dokumentere i helsetjenesten. Dette er grunnen til at vi har så gode registre – men vi får altså ikke nok ut av klinikernes arbeidstid, sa Bergland under Helse- og kvalitetsregisterkonferansen i tromsø før påske.

Det vil være et varemerke å ha nådd opp hos oss Christine Bergland

Stor optimisme
Hun la ikke skjul på at hun er svært optimistisk: 

– Vi begynner anskaffelsen nå. Jeg har aldri opplevd et så høyt fokus fra de tunge leverandørene innenfor IT, som knyttet til dette programmet. Denne kontrakten er et stjerneprosjekt for leverandører av typen IBM, Veritas og lignende. Det er fordi de har satset enorme summer og at dette er en del av forretningsstrategien – men også fordi det er en del av den globale trenden.

– Alle har lyst å vise at de har fått en kontrakt i et så demokratisk godt styrt og transparent samfunn som Norge. Det vil være et varemerke å ha nådd opp hos oss, sa Bergland. 

– Ikke mulig å vite kostnaden nå
På spørsmål fra Dagens Medisin om hva dette vil koste, svarer Bergland at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å si.

– Nå skal vi ut i markedet og spørre leverandørene om hvordan de skal bidra, og det er ingen fast kostnadsramme nå. Vi skal ut i markedet og få dialog. Men – om ikke markedet responderer veldig – vil det bli en enklere løsning. Vi har en del millioner vi kan bruke nå, og vi håper markedet innfører prismodeller som gjør at de tør å investere. 

– Når blir plattformen ferdig?

– Vi mener at vi kan bli ferdig med en anskaffelse om ett år. Vi har egentlig et ganske høyt tempo, og så blir det utvikling etter det, sier Bergland. 

Powered by Labrador CMS