De fire hovedorganisasjonene er klare for å ta ut medlemmer i streik, dersom de ikke kommer i mål med forhandlingene. 

Foto: Illustrasjonsfoto/Lasse Moe

Disse kan bli tatt ut i streik

Flere forbund som organiserer både helsearbeidere og helsebyråkrater gjør seg klar til strek.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Akademikerne, Unio, YS og LO tar ut medlemmer i streik fra 24. mai dersom det ikke oppnås enighet i lønnsoppgjøret i staten.

– Vi har noen travle dager foran oss hos Riksmekleren, men er innstilt på å bruke tiden godt,  sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding mandag.

De fire hovedorganisasjonene brøt forhandlingene med staten den 29. april. Dermed har oppgjøret vært på Riksmeklerens bord. Fristen for meklingen er satt til midnatt den 23. mai.

Rammer direktorat og departement

LO Stat varsler at de vil ta ut 23 medlemmer i streik i Helse- og omsorgsdepartementet, mens Unio, YS og Akademikerne varsler at de vil ta ut medlemmer i Helsedirektoratet i streik.

– Våre medlemmer utfører sentrale samfunnsoppgaver, så det er ikke til å unngå at en streik vil ramme befolkningen. Vi skal gjøre vårt ytterste for å komme til enighet i meklingen, og håper arbeidsgiver kommer oss i møte, sier Guro Elisabeth Lind, forhandlingsleder i Unio stat i en pressemelding.

Unio tar også ut medlemmer ved universitetene i Oslo, Bergen og Stavanger, Oslo Met, NTNU i Trondheim og Høyskolen på Vestlandet. Dette vil først og fremst ramme ledelsesfunksjoner og arbeidsprosesser overfor departementer og oppdragsgivere, i tillegg til forskning, undervisning og bibliotektjenester, skriver de i en pressemelding.

Fare for kommunestreik

I kommunene er det også fare for streik. Også den vil starte fra arbeidsdagens begynnelse, tirsdag den 24. mai, om partene ikke blir enige.

Delta, som blant annet organiserer helsefagarbeidere, skal til sammen ta ut 376 medlemmer i første fase. De er i bykommunene Bergen, Trondheim, Ålesund, Bodø, Narvik, Sandefjord og Kristiansand.

– Våre medlemmer er hverdagsheltene i kommunale tjenester. Uten dem stopper kommunene opp. Dette må gjenspeiles i årets oppgjør, sier forbundsleder Lizzie Ruud Thorkildsen i Delta i en pressemelding.

Streik kan utsette ny legevakt

Akademikerne og Oslo kommune har heller ikke blitt enige. De vil ta ut 147 medlemmer i streik, dersom forhandlingene ikke fører fram. De har også frist for å komme til enighet mandag 23. mai ved midnatt.

De vil ta ut blant annet psykologer, leger og tannleger i streik. Også ansatte i Helseetaten kan bli tatt ut.

En streik vil også påvirke arbeidet med ny storbylegevakt, skriver Akademikerne i en pressemelding.

– Vi går inn i meklingsinnspurten med mål om å komme til enighet. Men streik er et lovlig virkemiddel som vi vil bruke dersom det er nødvendig. Ved streik ønsker vi så langt det er mulig å ikke ramme Oslos innbyggere, sier forhandlingsleder Erik Graff, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS