FÅR KRITIKK: Innføringen av IT-systemet på blant andre Gentofte sykehus i Region Hovedstaden har vært «uprofesjonell og kritikkverdig» fastlår Rigsrevisionen. Det samme systemet skal innføres i hele Helse Midt-Norge. Foto: Gentofte hospital/Region Hovedstaden

Dansk riksrevisjon med knusende kritikk av innføringen av IT-system på sykehusene

«Uprofesjonell» er karakteristikken fra den danske Rigsrevisionen om innføringen av det nye IT-systemet på danske sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nå skal det samme systemet tas i bruk i Norge: Helse Midt-Norge er nå i forhandlinger med det eneste selskapet som står igjen i anbudskonkurransen om å levere Helseplattformen – IT-systemet som skal tas i bruk i hele regionen, også i kommunen og hos fastlegene.

Systemet er det samme som er innført i Danmark, i den såkalte Sundhedsplatformen.

Systemet og måten det er implementert på ved sykehus i to danske regioner har vært gjenstand for massiv kritikk i to år.

Den danske Rigsrevisionens rapport som ble offentliggjort torsdag, «Beretning om Sundhedsplatformen», er knusende.

– Statsrevisorene finner at Region Hovedstadens forberedelse av innføringen av Sundehdsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital har vært uprofesjonell og kritikkverdig, heter det i kritikken fra Rigsrevisionen.

De peker på at «regionen tok Sundhedsplatformen i bruk uten tilstrekkelige analyser av hvordan Sundhedsplatformen ville påvirke sykehusenes aktivitet og helsepersonellets produktivitet.

Den danske professoren Jørgen P. Bansler ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, og ekspert på innføring av offentlige IT-systemer, sa nylig til Dagens Medisin at innføringen av systemet blant annet har ført til at legene bruker langt mer tid foran dataskjermene.

Les hele intervjuet med Bansler her:  – Legene bruker langt mer tid foran skjermen

Overfor danske Dagens Medicin tar han nå til orde for at hele systemet må forkastes. Han kaller Rigsrevisionens rapport «hårreisende lesning».

– Rigsrevisionen avdekker så mange feiltrinn i implementeringen av Sundhedsplatformen at det gir minister og regionsråd grunn til å seriøst overveie om systemet skal skrotes, sier han til danske Dagens Medicin (krever innlogging).

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.
Prosessen med å lyse ut anbud til Helseplattformen har pågått i årevis. Anbudet har en ramme på 2,7 milliarder kroner og ble lyst ut i august 2016.

Nylig trakk selskapet Cerner seg fra anbudskonkurransen i siste liten – og det er selskapet Epic som står igjen og som skal levere Helseplattformen.

Powered by Labrador CMS