Hvordan den framtidige sykehusstrukturen og lokaliseringen av sykehus på Helgeland har vært heftig debattert. Onsdag vedtok Helse Nord-styret at det skal være to sykehus, og begge skal ha akuttfunksjon og fødeavdeling. Foto: Helse Nord

Helse Nord-vedtak: To sykehus på Helgeland

Styret i Helse Nord RHF anbefaler to sykehus på Helgeland, med hovedsykehus i Sandnessjøen, sykehus i Mo i Rana og DMS i Brønnøysund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Det var viktig for styret å være tydelig på hvor hovedsykehuset skal være, samtidig som det er et godt tilbud ved sykehuset i Mo i Rana, sier styreleder i Helse Nord RHF, Renate Larsen, ifølge Helse Nord.

– Ledelsen og de fleste funksjoner for Helgeland skal være ved sykehuset i Sandnessjøen. Et hovedsykehus i Sandnessjøen gir best tilgjengelighet for Helgelands befolkning.

Et enstemmig styre fattet onsdag vedtaket om at Helgeland skal ha to sykehus.

Det skal være akuttfunksjoner og fødeavdeling på begge sykehusene. Det distriktmedisinske senteret (DMS) i Brønnøysund opprettholder fødestua.

Helgelandssykehuset Sandnessjøen skal være hovedsykehus, og det skal bygges nytt sykehus i Sandnessjøen.

– Det er fordeler og ulemper med alle modeller uansett hvordan vi snur og vender på det. Det gjelder å finne en modell som gir minst mulig ulemper for pasienter og ansatte, sa Helse Nord-direktør Lars Vorland under en pressekonferanse om saken forrige uke.

Helseminister Bent Høie (H) får nå saken, og over nyttår skal han ta en endelig avgjørelse om hvordan sykehusstrukturen på Helgeland skal være.

Powered by Labrador CMS