PROTONSENTER: Arbeidet med å planlegge etablering av protonbehandling i Norge ble startet i 2012. Illustrasjon fra det kommende protonsenteret ved Haukeland universitetssjukehus av Arkitema Architects AS.

Foto:

Styre-ja til protonsenter på Haukeland

Bygging av protonsenter på Haukeland universitetssjukehus starter over sommeren. Det er klart etter at styret i Helse Vest denne uka godkjente forprosjektet.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


I mai i fjor ga styret i Helse Bergen HF sitt ja til skisseprosjektet for protonsenter ved Haukeland.  Nå har Helse Vest RHF gitt tommel opp til forprosjektet.

Protonbehandling er en mer skånsom form for strålebehandling enn den tradisjonelle og reduserer faren for langtidsbivirkninger og senskader. Men per i dag er det ikke tilbud om denne typen strålebehandling i Norge. Noen pasienter får behandlingen i utlandet.

Arbeidet med å planlegge etablering av protonbehandling i Norge ble startet i 2012. I 2018 ble det vedtatt at det skal etableres to protonsentre i Norge; et i Helse Sør-Øst ved Oslo universitetssykehus og et i Helse Vest, ved Haukeland universitetssjukehus.

– Fremtidsrettet
Protonsenteret i Bergen skal etter planen stå ferdig i 2024.

Dette betyr mye for både pasientene og fagmiljøene innenfor forskning og utvikling. Inger Cathrine Bryner, adm.dir i Helse Vest RHF

– Vi er veldig glade for at arbeidet med utvikling av ett nytt, framtidsrettet tilbud til kreftpasienter nå kan starte opp. Forprosjektet skisserer et solid og realistisk byggeprosjekt. Dette betyr mye for både pasientene og fagmiljøene innenfor forskning og utvikling, sier Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest RHF i en presseuttalelse.

Protonsenteret i Bergen vil bygges over fem etasjer og ha et bruttoareal på 10.700 kvm. Driften er panlagt startet opp i 2024 med opptrapping til full drift innen 2028.

Kostnadsrammen er satt til 1,1 milliarder kroner:

– Det er mulig å ta ned kostnadene mer, men dette anbefales ikke da det vil gå ut over funksjonaliteten og miljøaspektet, heter det i styredokumentet

Tilbud fra 2023
I november i fjor godkjente styret i Helse Sør-Øst RHF forprosjektet for protonsenteret på Radiumhospitalet. Etter planen skal spaden i jorda i løpet av 2020.

– Målet er at vi i 2023 skal stå med oppbrettede ermer og klare til å gi pasientene våre et enda bedre tilbud enn i dag. Da må vi bruke tiden godt på å forberede oss, sa Inger Heiberg, operativ leder på Radiumhospitalet da prosjektet ble vedtatt i fjor.

Under radaren
Beslutningsprosessen om å etablere protonsentre i Norge har imidlertid møtt kritikk.

«Beslutningen om å etablere protonsentre i Norge har ikke fulgt prioriteringsprinsippene. Et kostbart tiltak har fått gå under radaren», er konklusjonen i Ingeborg Hagerup-Jenssens masteroppgave om prosessen rundt avgjørelsen om man skal tilby protonbehandling i Norge, avlagt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

I studien spør hun om et så dyrt tiltak har kunnet gå under radaren tilsynelatende uten å ha oppfylt de kravene man ellers stiller når man skal innføre nye metoder.

Powered by Labrador CMS