Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NYTT PROTONSENTER: Slik skal det nye protonsenteret i Haukelandsbakken i Bergen se ut. Foto: Helse Bergen

Godkjente protonsenter til en milliard

Styret i Helse Bergen regner med å bruke i overkant av en milliard kroner på det nye protonsenteret ved Haukeland universitetssjukehus. Det er mindre enn det foretaket opprinnelig fikk bevilget.

Publisert: 2019-05-09 — 16.06

Helse Bergen-styret vedtok denne uken skisseprosjektet for protonsenter ved Haukeland universitetssykehus. Senteret for den nye typen strålebehandling er på over 11 000 kvadratmeter og skal stå klart i 2024. Senteret skal ligge på toppen av Haukelandsbakken rett over nedre stasjon til Ulriksbanen. Det skal etableres en tunnel og en heisløsning fra sentralblokken ved sykehuset.

Vil bruke mindre

Opprinnelig fikk Helse Bergen bevilget 1.296 milliarder i revidert statsbudsjett i 2018. Nå viser kalkylene til helseforetaket at det mulig å få på plass protonsentere til en lavere kostnad og styret i Helse Bergen har vedtatt en samlet kostnadsramme på 1,1 milliarder kroner for prosjektet.

– Da vi fikk tildelingen hadde vi ikke begynt å detaljplanlegge prosjektet ennå. Vi har nå sett at vi kan realisere senteret for en lavere kostnad. Vi vil ikke bruke mer penger enn nødvendig. Dette er penger vi låner og må betale tilbake, sier spesialrådgiver Brit Pedersen i Helse Bergen om reduksjonen.

Helse Sør-Øst vedtok tidligere i år å kutt et av de planlagte behandlingsrommene i protonsenteret som skal oppføres ved Radiumhospitalet i Oslo. Det innebar et kutt på 100 millioner kroner.

Signerte utstyrskontrakt

Kontrakten for utstyret til protonsentrene i Bergen og Oslo ble signert 2. mai. Varian Medical Systems vant anbudskonkurransen. 

– Selskapet er en av de største leverandørene av stråleutstyr til kreftbehandling på verdensbasis, og selskapet har eller skal levere protonutstyr til 24 andre sentre, sier Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst i en pressemelding.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!