NY TRALLE: Spesialsykepleier Ingrid Bjørnhaugdemonstrerer for Erna Solberg hvordan den nye mobile arbeidsstasjonen fungerer. Alle foto: Silje Katrine Robinson
ATRIE: Sengepostene ligger langs to store, overbygde atrier som danner rammen rundt to fellesarealer: Et offentlig inngangsområde med resepsjon, kafé, butikk og oppholdsområde og et mer privat rom utelukkende beregnet for pasientene og deres gjester.
PASIENTMØTE: Erna Solberg tok seg tid til en prat med pasient Ove Bjarne Hindenes.
SENGETØYS-FRITT: Dynene på nye Haraldsplass Diakonale sykehus er uten sengetøy og vaskes i automat mellom hver bruk.
SMARTTELEFONER: Alle ansatte har iphoner som brukes kun på jobb.
LEGESANG: Sykehusets legekor, Cor insuff, sang, før statsminister Erna Solberg foretok den offisielle åpningen av det nye sykehusbygget.
FLAGG-HILSEN: Smilende ansatte tok imot statsministeren.

– Landets mest moderne sykehusbygg

Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen omtaler seg som landets mest moderne sykehus. Se bildeserie!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BERGEN (Dagens Medisin): Det nye sykehuset hadde vært i drift i én uke da statsminister Erna Solberg stod for den formelle åpningen tirsdag.
– Dette er mer enn et nytt bygg. Sammen med ny teknologi og nye arbeidsprosesser får vi en helt ny og bedre måte å drive sykehus på, sa Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør ved sykehuset da hun ønsket gjestene velkommen.

Sykehuset har vært planlagt i 15 år, før den endelige beslutningen om å bygge ble tatt for tre år siden.  Fyllingen sier de har lagt vekt på «helsebringende arkitektur» i utformingen av sykehuset. Det er ingen lange korridorer, som gjør at den tradisjonelle «sykehusfølelsen»  blir mindre.

Egenvalgt kunst
Sykehuset har åpne og lyse fellesarealer, og de fleste pasientrommene er enerom med utsikt. På enerom kan mer av behandlingen nå foregå på rommet, som gir mer rom for mer involvering fra pasienten og pårørende. Lukkede vaktrom er erstattet av åpne arbeidsstasjoner i ulike tun der det alltid skal være tilgjengelig personale.

Forskning har vist at pasientene blir friskere dersom sykehusrommet oppleves som et hjem, og derfor er det valgt gulvbelegg som ligner på parkett. På rommene kan pasienten velge hvilken kunst de vil se på storskjerm fra kunstmuseet KODE sin digitale kunstsamling. Etterhvert skal det også være mulig å se en tilpasset fysioterapivideo eller annet innhold som er tilpasset den enkelte sin sykdom.

Fakta om Haraldsplass Diakonale sykehus

* Et av tre store ideelle sykehus i Norge. Har driftsavtale med Helse Vest.* Sykehuset har om lag 1000 ansatte og er lokalsykehus for 145.000 pasienter i Bergensregionen.* Sykehuset er mest kjent for sitt tilbud innen geriatri og lindrende behandling. Det kirurgiske tilbudet inkluderer elektive og øyeblikkelig hjelp-operasjoner og kne-, skulder- og protesekirurgi, urologi, tykktarmskreft- og brokkirurgi.* Arbeidet med en utbyggingsplanen startet i 2004, og den nye hovedbygningen er en del av et omfattende utbyggings- og moderniseringsprogram for hele sykehuset.* Det nye sykehuset er tegnet av C.F. Møller og er på brutto 14.000 kvadratmeter.

– På sikt skal det også bli romservice fra kjøkken som lager mat fra bunnen av, lover sykehusdirektøren.

Moderne traller
Erna Solberg, Bent Høie og andre prominente gjester fikk omvisning i det nye sykehusbygget. Spesialsykepleier Ingrid Bjørnhaug demonstrerte hvordan den nye legemiddeltrallen, en såkalt «mobil arbeidsstasjon» med monitor, fungerer.

– Tidligere måtte vi løpe for å hente utstyr og medisiner, men nå kan mer gjøres inne hos pasienten. Legen kan for eksempel vise frem røntgenbilder på skjermen, forteller hun.

Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Bergen, fulgte nøye med i demonstrasjonen og sier dette er pilotprosjektet for hele Helse Vest. På sikt skal trallene rulles ut på alle sykehusene på Vestlandet.

Legemiddeltrallen har tilgangsstyrte skuffer som inneholder legemidler til den enkelte pasient. Hver tablett er innpakket og merket med navn, virkestoff og mengde.

– Det gir trygghet for sykepleieren som deler ut legemidlene, og det gjør det lettere å følge med for pasienten, sier sykepleieren.

Nye informasjonstavler
På en storskjerm viste IT-sjef Terje Johannessen hvordan de har samlet kritisk informasjon fra ulike systemer. Det skal gjøre det lettere for leger, sykepleiere, portører og andre å ha oversikt over pasientene og fordele arbeidsoppgaver seg imellom. I tillegg er alle medarbeiderne utstyrt med smarttelefon, som det andre sykehuset i landet.

På akuttmottaket er overlegene Erik Thomassen og Christer Lie godt fornøyd med sitt nye arbeidssted.

– Det er en enorm oppgradering fra tresengsrom til enerom. Vi har også fått et større akuttmottak med 16 senger i stedet for 9, sier legene.

Powered by Labrador CMS