Et israelsk luftangrep rammet en bygning like ved Al-Aqsa-sykehuset, som ligger i Deir al-Balah og er det største sykehuset sentralt på Gazastripen.
Et israelsk luftangrep rammet en bygning like ved Al-Aqsa-sykehuset, som ligger i Deir al-Balah og er det største sykehuset sentralt på Gazastripen.

Røde Halvmåne: Seks drept i israelsk angrep mot ambulanse i Gaza

Seks mennesker, blant dem fire ambulansearbeidere, er drept i et israelsk angrep mot en ambulanse i Deir al-Balah i det sentrale Gaza, ifølge Røde Halvmåne.

Publisert

– Dette er dypt tragisk og helt uakseptabelt, sier generalsekretær Anne Bergh i Norges Røde Kors i en uttalelse onsdag kveld.

Palestinas Røde Halvmåne opplyste først at fire ambulansearbeidere var drept i det organisasjonen beskriver som et målrettet israelsk angrep onsdag. Ytterligere to personer som var i ambulansen, døde senere av skadene de ble påført, ifølge Røde Halvmåne.

Den israelske hæren har foreløpig ikke kommentert hendelsen.

Flere hundre angrep

Siden krigen brøt ut 7. oktober har Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert flere hundre angrep mot helsevesenet på Gazastripen, inkludert mot sykehus og ambulanser. Blant helsearbeiderne som er drept, er åtte ansatte i palestinsk Røde Halvmåne, ifølge Røde Kors.

Røde Halvmåne sier ambulansen befant seg på Salah al-Din-veien da angrepet skjedde. Hovedveien strekker seg fra nord til sør på Gazastripen og er blitt brukt av tusenvis av palestinere på flukt fra israelske styrker.

WHO ble onsdag tvunget til å avlyse en planlagt nødhjelpsleveranse for sjette gang på to uker som følge av krigføringen. Årsaken er at Israel ikke har godkjent forespørsler fra FN og andre om tilgang, ifølge WHO.

– Intens bombing, restriksjoner på bevegelsesfriheten, drivstoffmangel og brutte kommunikasjonslinjer gjør det umulig for WHO og våre samarbeidspartnere å nå dem som trenger det, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han sier den humanitære situasjonen i Gaza nå er ubeskrivelig. Over halvparten av sykehusene er ute av drift, og behovene for personell, medisiner og utstyr er store. I tillegg er hele befolkningen på 2,3 millioner rammet av en matkrise, der 576.000 personer ifølge FN lider av katastrofal sult eller hungersnød.

– Folk står i kø i timevis bare for å få en liten mengde vann, som kanskje ikke er rent, eller brød, som i seg selv ikke er næringsrikt nok, sier Tedros.

Angrep nær sykehus

De siste dagene har det vært harde kamper mellom israelske styrker og palestinsk milits like ved det store sykehuset Al Aqsa, som ligger i Deir al-Balah. De fleste ansatte og rundt 600 pasienter er blitt fordrevet fra sykehuset, ifølge FN.

Onsdag ble minst seks personer drept i et luftangrep mot en toetasjes bygning i nærheten av sykehuset, ifølge sykehuskilder. Palestinsk Røde Halvmåne publiserte tidligere på dagen en video av ambulanser som hentet drepte og sårede i Deir al-Balah, blant dem barn.

Samtidig har Israel sluppet flygeblader i flyktningleiren Nuseirat, som ligger noen kilometer unna, med oppfordring om at innbyggerne der må forflytte seg til Deir al-Balah.

Over 30.000 kan være drept

Over 23.350 mennesker er drept, de fleste av dem sivile, i israelske angrep mot Gaza de siste tre månedene, ifølge helsemyndighetene i Gaza, som anslår at rundt 40 prosent av de drepte er barn.

Tusenvis av palestinere er i tillegg savnet i ruinene, og når disse regnes med, har dødstallet passert 30.000.

Nesten 60.000 er såret. Før onsdagens angrep var over 120 ambulanser ødelagt i krigføringen, og minst 326 helsearbeidere drept, ifølge helsemyndighetene.

Angrep mot ambulansene i Gaza kan få store konsekvenser for det livsviktige arbeidet Røde Halvmåne utfører, advarer kollegene i Røde Kors.

– Røde Kors forventer at ambulansepersonell får den beskyttelsen de har krav på. Hver dag er de ute under ekstremt krevende forhold for å redde liv, sier Bergh.

Powered by Labrador CMS