Fulgte ikke opp røntgenfunn
Statens helsetilsyn har gitt en kirurg en advarsel for ikke å ha fulgt opp et tilfeldig røntgenfunn ved CT-undersøkelse, men legen kan fortsatt klage på vedtaket.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette kommer frem i et brev som Statens helsetilsyn har sendt til en spesialist i generell kirurgi.
Bensmerter resulterte i spredning
En pasient var til poliklinisk undersøkelse hos den aktuelle kirurgen på grunn av smerter i venstre ben etter cirka 100 meters gange. Helsetilsynet opplyser at doppler/duplex scann ikke ga stor mistanke om sikre hemodynamisk virksomme arteriosklerotiske veggforandringer i bekken, lår og leggarterier. Pasienten ble henvist til CT angiografi-scann, som viste ovarialcyster med en største diameter på 11 cm.
I det polikliniske notatet fra konsultasjonen konkluderte kirurgen med at pasienten skal behandles med Albyl 75 mg x 1 daglig, men pasienten ble ikke henvist til gynekolog.
– Pasienten ble heller ikke informert om dette bifunnet. Etter ett år ble pasienten på nytt innlagt på grunn av abdominalsmerter, hvor utredningen konkluderer med ovarialcancer med spredning, skriver Helsetilsynet i brevet til legen.
Burde ha henvist til gynekolog
Statens helsetilsyn vurderte om kirurgen burde ha henvist pasienten til gynekologisk undersøkelse etter det tilfeldig påviste røntgenfunnet. Helsetilsynet gjør i brevet et poeng av at pasienten var til undersøkelse hos legen samme dag som CT-undersøkelsen ble gjort.
I notatet etter konsultasjonen forholdt legen seg til den problemstillingen pasienten i utgangspunktet var henvist for, som var mulig arteriosklerose i bena. Helsetilsynet bemerker at legen som henviser til røntgenundersøkelse, har ansvar for å vurdere det endelige svaret når det foreligger og for å følge opp eventuelle bifunn.
God praksis er å henvise videre
Når det beskrives røntgenfunn som ligger utenfor ens fagområde, er det ifølge Helsetilsynet god praksis å henvise pasienten til videre utredning, i dette tilfellet en gynekolog. Statens helsetilsyn bemerker at ved bifunn som dette, altså en sannsynlig ovarialcyste på 11 cm, tilsier god praksis at pasienten henvises til gynekolog samt at det gis informasjon til pasienten.
– Ved funn som ble beskrevet hos denne pasienten er det forbundet med stor risiko å ikke henvise pasienten videre til gynekolog. Etter vår vurdering burde du ha henvist pasienten videre til gynekolog med beskrevne røntgenfunn. I dette tilfellet var det uforsvarlig ikke å henvise pasienten videre til gynekolog, heter det også i brevet til legen.
Brøt forsvarlighetskravet
Statens helsetilsyn finner at legens manglende henvisning av pasienten til gynekologisk utredning ved tilfeldig påvist røntgenfunn samt manglende informasjon til pasienten, er et brudd på forsvarlighetskravet i helsepersonelloven § 4.
Helsetilsynet finner at forholdet dreier seg om en enkeltstående hendelse, men at det er av en slik alvorlig karakter at legen gis en advarsel. Legen har rett til å klage, og kan i så fall også reise søksmål om vedtakets gyldighet.