Illustrasjon: GettyImages Foto:

Illustrasjon: GettyImages

Foto:

Pfizer: – Vaksine er mer enn 90 prosent effektiv

Legemiddelselskapet melder at deres vaksinekandidat er mer enn 90 prosent effektiv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Legemiddelgiganten Pfizer, som utvikler sin vaksine i samarbeid med BioNTech melder at vaksinen de utvikler ser ut til å være mer enn 90 prosent effektiv, i midlertidige analysedata fra sin fase 3-studie, ifølge Nyhetsbyrået Reuters.

Interrim-analysene tar utgangspunkt i 94 bekreftede tilfeller av covid-19, skriver selskapet.

Fase 3-studien på legemiddelet BNT162b2 startet 27 juli, og har per 8. november 43 538 deltakere, hvor 38 955 har fått en andre vaksinedose.
Selskapet skriver de vil søke midlertidig godkjenning fra den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA ved første «milestone» som er anslått til tredje uken i november.

– Vi når denne kritiske milepælen i vårt vaksineutviklingsprogram i en tid når verden trenger den mest, med infeksjonsrater som setter nye rekorder og sykehus som sliter med kapasiteten, sier Albert Bourla, CEO i Pfizer, i en pressemelding.

CEPI: – Enormt positivt
Direktør Richard Hatchett i vaksinebyrået CEPI sier i en pressemelding i dag at meldingen fra Pfizer er enormt positive.

– Dette er enormt positive og oppmuntrende foreløpige resultater, og vitner om stor oppfinnsomhet og ferdighet i forskersamfunnet i arbeidet med å få fram vaksinekandidater mot COVID-19. Vi berømmer Pfizer/BioNTech med dette historiske foreløpige resultatet, og for den korte tiden de har brukt på å få vaksinen gjennom klinisk utvikling.

– Vi tror disse foreløpige resultatene også øker mulighetene for å lykkes for andre vaksinekandidater mot COVID-19 som bruker en lignende metodikk [stabilisert pigg-protein (spike-protein) som immunogen], inkludert alle vaksinene i CEPIs portefølje. 

– Hvis den endelige langtids-analysen av dataene fra studien bekrefter dette resultatet, og hvis det ikke er identifisert noen problemer med sikkerheten hos studie-deltakerne, vil denne vaksinekandidaten kunne søke regulatorisk godkjenning.

Hatchett viser til at verden trenger flere trygge og effektive vaksiner så raskt som mulig.

– Det er avgjørende at forskning- og utviklingsarbeidet på vaksiner fortsetter med samme fart. CEPI og COVAX bygger en stor og bred portefølje av vaksinekandidater for å maksimere global tilgang til doser og sikre at vi kan gjøre vaksiner tilgjengelige som egner seg til bruk i en rekke befolkningsgrupper og geografiske områder.

Han viser til at sikkerhet og effekt er hovedprioriteringene.

– Hver vaksinekandidat blir strengt vurdert opp mot disse kriteriene. At vaksinene er blitt utviklet så raskt, skyldes innovasjon og tilgang på ressurser, og ikke at man har tatt snarveier. Når vi ser framover, er kuldekjede-kravene for denne vaksinen en utfordring for bruk i noen områder. Dette er noe som må løses, hvis vaksinen skal bli gjort bredt tilgjengelig.

Powered by Labrador CMS