
Ny studie: Ultralyd bedre enn røntgen
Ultralyd er bedre til å oppdage skader i brystkassen, viser forskningen til helikopterlege Nils Petter Oveland. Likevel tviholder mange på røntgen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
– Røntgen er den vanligste undersøkelsen du får på et sykehus, men den er elendig til å oppdage punkterte lunger. Her fungerer ultralyd mye bedre, sier Nils Petter Oveland, luftambulanselege ved Stavanger Universitetssykehus.
Oveland har sammenlignet ultralyd med de metodene som vanligvis brukes for å oppdage og overvåke punkterte lunger, en vanlig skade etter alvorlige trafikkulykker. Mandag disputerer han for sin doktoravhandling ved Universitetet i Bergen.
Brukes i luftambulansene
– Min forskning viser at ultralyd er en mye bedre undersøkelse enn et liggende røntgenbilde. Det er lettere å oppdage punkterte lunger, men også blødninger i brystkassen, sier Oveland.
Arbeidet til Oveland har ført til at ultralydapparater er tatt i bruk som «visuelle stetoskop» i ambulansetjenesten i hele landet. Men ultralyd brukes sjelden ved akuttmottakene på sykehusene.
Faglig uenighet
Oveland mener flere leger bør lære seg metoden, og han vil ha ultralyd inn som en del av legestudiet. Slik er det for lengst i USA, påpeker han. Teknikken er enkel å lære, sier Oveland, som viser til at 20 legestudenter raskt lærte seg å diagnostisere punkterte lunger med høy nøyaktighet.
– Hvorfor tviholder mange leger på å bruke røntgen når man vet at det er mindre nøyaktig?
– Det er et godt spørsmål. Selv om man får god kunnskap kan det ta tid å implementere kunnskapen i klinisk praksis. På dette fagfeltet er det spenning og uenighet mellom ulike faggrupper. Mitt mål er ikke at all røntgen skal bort i Norge, røntgen kan selvfølgelig være nyttig for å oppdage andre ting, sier Oveland.
Unngår strålefare
Oveland mener at ultralyd bør erstatte røntgen som standardundersøkelse på intensivavdelinger fordi det både er raskere og tryggere.
– Ultralydapparat har man på de fleste sykehusavdelinger. Undersøkelsen kan gjøres på sengekanten og svaret på undersøkelsen kommer på sekunder. Ultralyd er en skånsom metode som ikke medfører strålingsfare, påpeker forskeren, som har fått arbeidet finansiert av Stiftelsen for Norsk luftambulanse.
Ultralydundersøkelse kan også spare pasientene for unødvendige og risikable inngrep fordi det blir lettere å skille pasientene som må ha behandling, fra dem som ikke bør ha det.
Undersøkte griselunge
En svakhet ved Ovelands studie er at undersøkelsen ikke er utført på reelle traumepasienter, men på en grisemodell. Oveland pumpet luft inn i griselungen, for så å sammenligne hva ultralydapparatet klarte å oppdage sammenlignet med CT og røntgen.
– Av praktiske og etiske grunner var det ikke mulig å utføre undersøkelsen på mennesker, sier Oveland.
Studien viste at ultralyd var nesten like nøyaktig som CT-skanner, mens røntgen feilaktig overså 80 prosent av tilfellene med punktert lunge.
– Hvis jeg skal spå inni fremtiden så går legene med ultralydapparat i lommen om fem til ti år. Ultralyd vil da ha erstattet stetoskopet, sier Oveland.