
Flere lider av insomni
Søvnforsker Ståle Pallesen er bekymret over at forekomsten av insomni øker blant nordmenn.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Professor Ståle Pallesen har sammen med kolleger ved Universitetet i Bergen undersøkt forekomsten av insomni og bruk av sovemedisin i Norge. Den første undersøkelsen ble gjort i 1999/2000, og ti år senere ble en tilsvarende spørreundersøkelse utført. 2000 personer svarte på studien hver gang.
Sammenligningene av resultatene viser en økning i antall personer som rapporterer om symptomer på insomni. I løpet av tiårsperioden har antall personer over 18 år som oppfyller kriteriene for insomni økt fra 12 til 16 prosent, det vil si at 160.000 flere personer er rammet.
Søvnvansker defineres som insomni dersom man bruker mer enn 30 minutter på innsovning, er våken 30 minutter i løpet av natten minst tre ganger i uken, samt opplever svekket dagtidsfunksjonering.
Studien viser at:
* Personer med innsovningsvansker økte fra 13 til 15 prosent.
* Andelen som var misfornøyd med søvnen økte fra 8 til 14 prosent.
* 19 prosent oppga at de hadde svekket dagtidsfunksjonering på grunn av dårlig søvn, en økning på 4 prosent.
* Bruk av sovemedisin økte fra 7 til 11 prosent.
– Vi har målt ulike symptomer på insomni, og finner at de fleste symptomene ser ut til å øke i befolkningen, sier professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen, som også er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.
Økt risiko for depresjon
Han mener resultatene, som publiseres i Sleep Medicine, gir grunn til bekymring.
– Insomni er en utbredt lidelse i utgangspunktet, og når den øker i befolkningen, gir det grunn til bekymring. Vi vet at insomni gir langtidskonsekvenser og kan predikere uføretrygd, sykemeldinger, angst og depresjon, sier Pallesen.
Studien har ikke undersøkt årsaker til veksten i søvnproblemer, men Pallesen trekker frem flere mulige forklaringer.
– Dropp Facebook på sengen
– Det kan være at folk opplever mer stress i arbeidssituasjonen, og at elektroniske medier som smarttelefoner og nettbrett brukes i større grad. Med nattåpne butikker, TV-tilbud og internett som er tilgjengelig hele tiden, er underholdningstilbudet dratt utover hele døgnet. Vi kan heller ikke utelukke at folks villighet til å rapportere om problemene er blitt større, selv om vi tror at økningen er reell, sier Pallesen.
– Hva kan gjøres for å snu utviklingen?
– Folk kan gjøre mye for å forebygge søvnvansker ved å ha jevne, gode søvnvaner som følges både i ukedager og i helger. I tillegg bør man ha nedroingstid før man legger seg hvor man ikke drikker kaffe og skjerme seg fra elektroniske medier. Ikke sjekk jobbmail eller Facebook på sengekanten, råder Pallesen.
Kvinner rapporterer mer insomni-symptomer enn menn, og eldre har litt større problemer med nattesøvnen enn yngre. Likevel er det de yngste som rapporterer om mest svekket dagfunksjon som følge av søvnunderskudd.