Johannes Hov er tildelt et høythengnede stipend fra det europeiske forskningsrådet. Foto: Øystein Horgmo, UiO

UiO-forsker får prestisjestipend på 1,5 millioner euro

Johannes Hov forsker på betydningen av tarmbakterier som driver av sykdomsprosesser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Johannes Hov har fått ERC (Det europeiske forskningsrådet) Starting Grant på 1,5 millioner euro fra EU for å kunne videreutvikle denne forskningen.

Han er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, og leder en forskningsgruppe ved Norsk senter for primær skleroserende cholangitt (PSC) og Institutt for indremedisinsk forskning. 

Forskningen foregår i nært samarbeid med Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus, hvor Hov også arbeider som spesialist i fordøyelsessykdommer.

I en pressemelding uttaler Hov at ERC-midlene er viktige fordi de utgjør en svært stor enkeltsum. 

– Det vil si at vi får mye ressurser til å arbeide en ny og lovende retning. I tillegg er tildelingen svært prestisjefylt og en stor anerkjennelse for miljøet vårt. Tildelingen skaper derfor et solid grunnlag for å videreutvikle forskningsgruppen og vil styrke mulighetene for å få gjennomslag også senere.

Forskerne undersøker betydningen av tarmbakteriene for kroniske betennelsessykdommer, med særlig fokus på leversykdommen primær skleroserende cholangitt.

– Vi tror tarmfloraens sammensetning og biprodukter av deres aktivitet er med å drive sykdomsprosessen. Noen av pasientene får tilbakefall etter å ha fått transplantert inn en ny lever, og i ERC-prosjektet er ideen å studere dette spesielt etter transplantasjon, siden man da har et «vindu» til å følge sykdomsprosessen helt fra begynnelsen, og eventuelt stoppe den, sier Hov, ifølge UiO.

– Målet med forskningen er å forstå sykdomsmekanismene slik at vi kan gi bedre behandling for pasientene våre. Hovedoverskriften vår de siste årene har vært «klinisk tarmfloramedisin», det vil si at vi ønsker å forstå hvordan tarmfloraen påvirker sykdom i den grad at det fører til endret klinisk praksis.

Powered by Labrador CMS