UTELUKKET FEIL I FLERE SAKER: Medisinske feil ble utelukket for snaut 10 prosent av klagene hvor journalene var ført av mannlige leger. I tilfeller med kvinnelige legevaktsleger var andelen tre ganger høyere.

Foto: Colourbox

– Det ser ut til at kvinner er flinkere til å skrive journaler

Forskere utelukket medisinske feil i flere tilfeller etter gjennomgang av pasientjournalene til kvinnelige enn mannlige legevaktsleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Svein Zander Bratland er forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NORCE). Foto: Privat

I en studie som nylig ble publisert i Scandinavian Journal of Primary Health Care, har norske forskere gjennomgått journalene til pasienter som har sendt inn klager.

Forskerne har kun vurdert om legens medisinske vurderinger var tilstrekkelige.

– Vi kan ikke si at klagene var uberettigede, for vi har bare sett etter medisinskfaglige feil, sier lege og førsteforfatter Svein Zander Bratland, som er tilknyttet Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NORCE), til Allmennmedisinsk forskningsfonds nettsted Forskningsnytt.

– Lettere å vurdere

77 pasientjournaler skrevet av 68 leger ved ti by- og distriktlegevakter i Norge i perioden september 2015 til mars 2017, er inkludert i materialet.

  • For mannlige legevaktleger, ble medisinske feil utelukket ved snaut 10 prosent av klagene.
  • For klagesakene mot kvinnelige legevaktleger var andelen tre ganger høyere: I nesten 31 prosent av sakene ble det ikke påvist medisinske feil.

Mannlige leger fikk også oftere enn sine kvinnelige kolleger påvist utilstrekkelige journalnotater. Dette gjaldt 27,3 prosent av sakene mot mannlige leger og 15,4 prosent av sakene mot kvinnelige leger.

– Det ser ut til at kvinner er flinkere til å skrive journaler, at de er mer nøye og skriver så det blir lettere å vurdere om handlingen var medisinsk riktig, sier Bratland til Forskningsnytt.

Powered by Labrador CMS