SPRENGTE SKALAEN: Pasientene som ble innlagt med den sjeldne tilstanden etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen hadde ekstremt høye nivåer av antistoffer mot platefaktor fire, forklarer forskerne. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes Foto:

SPRENGTE SKALAEN: Pasientene som ble innlagt med den sjeldne tilstanden etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen hadde ekstremt høye nivåer av antistoffer mot platefaktor fire, forklarer forskerne. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Foto:

Vaksinefunn: – Ekstremt høye antistoff-nivåer

– Vi fant et skyhøyt nivå av antistoffer. Disse nivåene sprengte skalaen. Vi har aldri før sett så høyt nivå av antistoffer, sier Ingvild H. Sørvoll ved UNN om norske vaksinefunn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Overlege og professor Pål Andre Holme

      
        Foto: Anders Bayer/OUS
Overlege og professor Pål Andre Holme Foto: Anders Bayer/OUS

Siden pasienter med en svært sjelden tilstand ble lagt inn ved Rikshospitalet, har forskerne jobbet med å finne svar på hva som var årsaken til sykdomstilfellene. Fredag publiserte norske forskere sine funn om den sjeldne tilstanden i det presisjefylte tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Alle de innlagte har hatt en kombinasjon av blodpropper og lavt antall blodplater og blødninger. 

– Vi har vist at det er en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og tilstanden med alvorlige tromboser og trombocytopeni, sa overlege og professor Pål André Holme på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Sammen med kolleger ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge har han forsket på pasientenes tilstand.

Fire har hatt sinusvenetromboser, blodpropp i hodet, i tillegg har de hatt hjerneblødninger. Alle har hatt høye nivåer av spesifikke antistoffer mot såkalt platefaktor fire, som forskerne mener at har ført til en kraftig immunrespons.

Det er nivåene av antistoffer som har fått forskerne til å konkludere så tydelig om sammenhengen med vaksinen, basert på de fem tilfellene.

– Det er først og fremst fordi vi har sett så ekstremt høye nivåer. Dette er også akkurat de samme funnene som er gjort i Tyskland, så dette er vi ganske så sikre på, sa Holme. 

Funn fra en tysk forskningsgruppe ble publisert samtidig med de norske funnene.

- Skyhøyt nivå

Antistofftestene har blitt utført ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi ved UNN.

– Vi fant et skyhøyt nivå av antistoffer. Disse nivåene sprengte skalaen. Vi har aldri før sett så høyt nivå av antistoffer, sa leder for tjenesten, Ingvild H. Sørvoll.

Hun fortalte at det både testet for nivå av antistoffer og om de aktuelle antistoffene evner å klumpe sammen blodplater - noe som vil føre til et lavt blodplate-nivå. 

Det siste testen er viktig for å avklare om antistoffene kan ha effekten som man har sett i tilfellene.

Det går an å gå rundt med slike antistoffer, og det er ikke helt uvanlig. Noen prosent av oss gjør det, men uten at de har evnen til å klumpe blodplater sammen og er derfor helt ufarlige, sa Sørvoll.

– Denne testen viste helt klart med en gang at disse antistoffene kan gi plateaktivering og kan klumpe sammen plater. 

Kjenner ikke utløsende årsak

Forskerne trekker fortsatt ingen slutninger om hva som er årsaken til pasientenes reaksjon. 

Vi jobber bredt for å komme nærmere dette. Det er mange teorier og det er litt synd at vi i dag ikke kan si hvilke personer som er tilbøyelige til å få disse fatale bivirkningene og hvilke som vil gå fri. Dette jobber vi videre med. 

Powered by Labrador CMS