Professor, sjefsingeniør og molekylærbiolog Oddmund Nordgård og teamet hans har hatt et gjennombrudd i forskningen som kan forlenge livene til kreftpasienter, mener han. Foto: Svein Lunde, Stavanger univeritetssykehus

Professor, sjefsingeniør og molekylærbiolog Oddmund Nordgård og teamet hans har hatt et gjennombrudd i forskningen som kan forlenge livene til kreftpasienter, mener han.

Foto: Svein Lunde, Stavanger univeritetssykehus

Norske forskere mener de har løst kreftgåte

En test utviklet av norske forskere skal vise om behandlingen kreftpasienter får virker eller ikke. Det kan forlenge liv, tror forskerne.

Publisert

Testen er utviklet av forskere i Stavanger. Den viser nivået av kreft-DNA i blodet, skriver NRK.

– Vi har hatt et gjennombrudd i forskningen vår, og vi har gjort funn som vi mener kan forlenge livet til pasienter, sier professor Oddmund Nordgård ved Stavanger universitetssjukehus.

Forskerne sier de har funnet arvestoffet til kreft i blodet. Det kan vise om en behandling virker eller ikke. Hvis behandlingen ikke får ned DNA-nivået, kan legene prøve ut en annen behandling.

– Vi kan oppdage om svulsten vokser noen måneder tidligere enn ved røntgen eller bildediagnostikk. Det gjør at vi kan skifte behandling tidligere. Det sparer pasienten for både unødvendige bivirkninger og forlenger livet, sier Nordgård.

Powered by Labrador CMS