
Tester kreftvaksine på pasienter
Oslo universitetssykehus og det privat- og offentlig eide selskapet Ultimovacs AS starter nå med å teste ut en ny terapeutisk kreftvaksine på pasienter med lunge- og prostatakreft. Målet er å utvikle et nytt legemiddel.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I månedsskiftet februar/mars starter Utprøvingsenheten ved Oslo universitetssykehus (OUS), Radiumhospitalet klinisk utprøving av en ny terapeutisk kreftvaksine gjennom to studier – en ved ikke-småcellet lungekreft og en annen ved prostatakreft.
– Vi skal teste om vaksinen er sikker, om pasientene tolererer den og hvilket dosenivå som egner seg for videre studier.
Det sier overlege og leder for Utprøvingsenheten, Paal Fr. Brunsvig, til Dagens Medisin dagen etter DM Arena, som denne gangen hadde temaet «Fra forskning til kommersialisering».
Bak vaksinen står Ultimovacs AS, et selskap eid av offentlige forskningsinstusjoner og private interesser.
Les også: Kraftig økning i kliniske studier
Høster erfaring fra hverandres pasienter
Brunsvig forteller at OUS-forskerne i løpet av 18 måneder skal inkludere 21 pasienter i hver av de to fase 1-studiene. Begge studiene er godkjent av Statens Legemiddelverk og Forskningsetisk komité.
Paal Fr. Brunsvig er hovedutprøver av lungekreftstudien, mens overlege Wolfgang Lilleby leder prostatastudien.
– Ved å samordne studiene og prøve ut vaksinen ved to ulike krefttyper, kan vi trekke erfaring fra hverandres pasienter, hvordan de tolererer den og hvordan den påvirker pasientenes immunsystem, sier Brunsvig.
– Hvilke pasienter med ikke-småcellet lungekreft er det aktuelt å vaksinere?
– Det gjelder dem som det ikke kan opereres, og som har fått lindrende cellegift- og strålebehandling med effekt. Det er viktig at pasientene har så lite sykdom som mulig, slik at vi kan måle om vaksinen styrker immunforsvaret, svarer han.
Les også: Tolv år før legemiddelet er kommersialisert
Håper på lengre liv
Dersom man finner et riktig doseringsnivå og at vaksinen er trygg å bruke, håper forskerne å gå videre til en fase 2-studie. I så fall vil man fortsette utprøvingen på flere pasienter.
– Hva håper dere å oppnå på sikt?
– Vi håper at vaksinen sammen med annen behandling kan føre til at kreftpasienter kan leve lengre med sin sykdom.
Les også: Vil få mer ut av forskningen
Videreutviklet fra to vaksiner
Brunsvig forteller at den nye vaksinen er en videreutvikling av tidligere vaksiner som gav immunrespons mot humant telomerase revers transkriptase (hTERT) som finnes i de fleste kreftceller. Telomerase har en nøkkelfunksjon for kreftcellenes evne til ukontrollert deling.
Vaksinen består av tre peptid-fragmenter som forskerne har påvist immunrespons mot hos pasienter som har hatt god klinisk effekt i tidligere telomerase-vaksinestudier.
Den terapeutiske kreftvaksinen er utviklet av de tre forskerne Gustav Gaudernack, Anne-Marie Rasmussen og Else Marit Inderberg Suso ved Oslo Universitetssykehus.
Brunsvig forteller at Gaudernack og hans kollegaer er pionerer innen utvikling av kreftvaksiner. Sammen med utprøvingsenheten var de først ute til å teste og utvikle denne typen kreftvaksiner.
Les også: Trodde statiner økte selvmordsfaren
Målet er et nytt legemiddel
Utviklingen av den nye kreftvaksinen er et samarbeid mellom private og offentlige aktører. Selskapet Ultimovacs AS leder arbeidet med å utvikle vaksinen mot det man håper skal resultere i registrering av et nytt legemiddel.
Ultimovacs AS eies av Bjørn Rune Gjelsten gjennom selskapet Gjelsten Holding, Radiumhospitalets forskningsstiftelse og innovasjonsselskapet Inven2, som kommersialiserer forskning fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Også Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Kreftforeningen og Helse Sør-Øst er med på å finansiere prosjektet.