
Helsetjenesten krever smartere, ikke enklere løsninger
Brukervennlighet handler om smart forenkling, ikke forflatning som svekker kvalitet og begrenser muligheter.
Rundt om i norske kommuner diskuteres nå anskaffelser av nye pleie- og omsorgssystemer. Brukervennlighet vil være et viktig premiss for kvalitet og trygghet. Min oppfordring er at brukervennlighet i helsetjenesten ikke reduseres til at alt skal være lett. Det handler om at det skal være lettere å gjøre riktig, også når virkeligheten er kompleks og hverdagen travel og uforutsigbar.
Når brukervennlighet møter virkeligheten
I debatten rundt den felles journalen i Midt-Norge, Helseplattformen, er det sterke meninger om brukervennlighet. Kritikken er viktig. Men kanskje trenger vi en mer nyansert samtale: Hva betyr egentlig brukervennlighet i møte med helsetjenestens komplekse behov?
Vi ønsker enkle systemer. Samtidig forventer vi at de skal håndtere en hel verden av medisinsk informasjon, pasientforløp, samhandling mellom nivåer og sanntidsanalyser for bedre beslutningsstøtte. Ønsket om enkelhet står side om side med behovet for avanserte funksjoner.
Avansert maskineri under enklere overflate
Moderne løsninger må ha ryddige skjermbilder og forståelige arbeidsprosesser, samtidig som systemet i bakgrunnen bearbeider store mengder informasjon på intelligent vis.
I Helseplattformen er det støtte både for rutinemessige kontroller, komplekse akuttforløp og samhandling på tvers av tjenestenivåer om pasienter med komplisert sykdomsbilde. Løsningen er bygget med tilpassede visninger og arbeidsprosesser til ulike roller og kliniske behov. Samtidig viser erfaringene at det er et betydelig potensial for videre forenkling.
Å lære av feil – og forstå kritikken
Helseplattformen har hatt feil. Flere arbeidsprosesser er fortsatt for tungvinte og lite intuitive. Løsningen har krevd modning både teknisk, organisatorisk og hos brukerne. Disse erfaringene må danne grunnlag for videre forbedring.
Men vi må også spørre: Kritiserer vi manglende brukervennlighet eller at det finnes kompleksitet i helsetjenesten? Kritiserer vi at løsningen er krevende, at helsearbeidere har svært ulik digital kompetanse - eller at vi forsøker å favne en helhetlig helsetjeneste?
Ulike opplevelser eksisterer samtidig. En bruker kan oppleve systemet som håpløst tungvint, mens en annen synes det er effektivt og intuitivt. Begge opplevelsene er like reelle og sanne og springer ut av en sektor med enorme variasjoner i arbeidsoppgaver, behov og digitale forutsetninger.
Fare for feil forenkling
Hvis vi ensidig roper på det enklest mulige systemet, risikerer vi å få verktøy som ikke løser helsetjenestens faktiske behov. Vi risikerer at helseinformasjon fragmenteres, analyser uteblir, og pasientforløp igjen må nøstes manuelt sammen – fordi systemene ikke kan håndtere kompleksiteten for oss.
Et effektivt journalsystem må tilby dynamisk tilpassede arbeidsflater, smarte skjemaer for strukturert datafangst og algoritmer som trekker frem kritisk informasjon når det trengs.
Brukervennlighet må aldri reduseres til et synonym for overfladisk enkelhet. Den må handle om intelligent forenkling: å skjerme brukeren for kompleksitet uten å fjerne kraften i systemet.
Veien mot smartere systemer
Vi skal fortsette å stille krav til de digitale løsningene i helsetjenesten. Vi skal være utålmodige, men vi må også være kloke.
Brukervennlighet handler om smart forenkling, ikke forflatning som svekker kvalitet og begrenser muligheter.
Det er denne reisen helsetjenesten som helhet, og Helseplattformen, er midt inne i. En reise som krever kontinuerlig læring, forbedring – og en mer presis samtale om hva vi egentlig ønsker oss.
Ingen oppgitte interessekonflikter