UNDERSØKER VAKSINEEFFEKT: Nevrovax-studien er ledet av Gro Owren Nygaard, overlege ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Vidar Sandnes

Har samlet inn over 1900 blodprøver til vaksinestudie for MS-pasienter

Den store Nevrovax-studien som undersøker effekten av vaksine mot koronavirus hos MS-pasienter, har allerede tatt 1928 blodprøver og fått svar fra 3125 MS-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Før sommeren ble over 10.000 MS-pasienter invitert til å delta i Nevrovax-studien, som undersøker vaksineeffekt hos MS-pasienter via MS-registeret.

Det var stor interesse for å bidra blant pasientene, og over 1000 svarte allerede det første døgnet, kunne leder for MS-registeret Stig Wergeland opplyse om i juni.

Nå forteller forsker og overlege ved Oslo universitetssykhus (OUS) Gro Owren Nygaard til Dagens Medisin, at de allerede har samlet inn over 1928 blodprøver fra pasientene.

– Vi har sendt inn den første artikkelen om studiedataene, men artikkelen er enda ikke godkjent. Vi kommer til å presentere to abstracts under årets ECTRIMS om dataene, forteller Nygaard.

ECTRIMS er verdens største kongress om multippel sklerose, og vil i år som i fjor avholdes digitalt.

Israelsk studie
Nygaard opplyser at man allerede har noe evidens som tilsier at MS-pasienter har dårligere vaksineeffekt enn normalbefolkningen.

– Foreløpig er det en publisert studie fra Israel, som viser at dem som får CD20-medisin (legemidler som rituksimab, okrelizumab og ofatumumab) og S1P-modulerende behandling (fingolimod og ozanimod) ser ut til å ha dårligere respons av vaksinene. De første dataene vi har samlet inn, gjør at det ser slik ut i Norge også, sier Nygaard.

Hun forteller at de derfor allerede i juni begynte med en tredje dose vaksine ved OUS og Ahus til 30 MS-pasienter.

– Neste uke skal vi ta blodprøver av disse pasientene for å undersøke effekten av dose 3.


Liknende studie ved lymfombehandling
I juni ble det kjent at antistoffprøvene av lymfompasienter som har stått på CD-20-behandling med rituksimab hadde særdeles dårlig effekt av koronavaksine.

Da uttalte forsker Fridtjof Lund-Johansen at de muligens vil starte opp med en tredje dose vaksine for også lymfompasienter i august og utover høsten.

Nygaard forteller at det at mange av MS-pasientene står på samme behandling, ikke betyr at de har like dårlig effekt av vaksinene.

– Lymfompasientene har veldig dårlig effekt av vaksinene. En del MS-pasienter bruker den samme medisinen som lymfompasienter, rituksimab, men i en mye lavere dose. Vi ser at mange av pasientene våre har litt vaksinerespons, selv om den er lavere enn hos normalbefolkningen. Derfor er vi nok mer positive for at det vil være en god effekt av en tredje dose for MS-pasientene, enn det man antakeligvis er for lymfompasientene.

Nygaard opplyser at alle prøvene analyseres ved samme laboratoriet ved Oslo universitetssykehus.

Optimistisk
– Jeg er ganske optimistisk for at en tredje dose vil ha god effekt, ettersom det ser ut til at mange pasienter har en viss effekt av to vaksiner.

Nygaard presisererer at de aller fleste MS-pasienter i Norge nå har fått to vaksinedoser, og at man sannsynligvis vil komme med en nasjonal retningslinje vedrørende eventuelle revaksineringer for disse pasientene.

– Det blir Folkehelseinstituttet som gjør en eventuell anbefaling om tre doser.

Hett tema
Nygaard tror det vil komme data fra mange vaksinestudier på årets ECTRIMS.

Hun mener at den norske studien har noen unike punkter.

– Vi er nok det eneste landet som inviterer på nasjonalt nivå til en registerstudie. Vi vil få blodprøver fra mange steder i landet, med en miks av uvaksinerte og vaksinerte, eldre og unge.

Hun forklarer at pasienter som ikke har vaksinert seg blir viktig i registerstudien, for å ha en slags kontrollgruppe mot dem som har fått vaksine.

– Det har eksempelvis kommet studier på at pasienter med leddgikt har litt dårligere immunrespons på vaksiner, selv om de ikke går på noen medisin. Det er ikke utenkelig at man har litt dårligere respons dersom man har en autoimmun sykdom.

Nygaard forklarer at de under ECTRIMS blant annet vil presentere tidlige analyser av effekten av en tredje vaksinedose.

– Jeg tror heller ikke at det er noen andre som har kommet i gang med tredjevaksine utprøving på MS-pasienter, så dette er også unikt for Norge.

Nevrovax har mottatt forskningsstøtte fra Sanofi. Nygaard oppgir ingen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS