BEHANDLING: – Vi kommer til å levere nye behandlinger, sier senterleder Charalampos Tzoulis, her sammen med leder i Norges Parkinsonforbund, Britt Inger Skaanes, som mener åpningen av senteret er en fantastisk nyhet. Foto: Sverre Nilsen, Norges Parkinsonforbund Foto:

BEHANDLING: – Vi kommer til å levere nye behandlinger, sier senterleder Charalampos Tzoulis, her sammen med leder i Norges Parkinsonforbund, Britt Inger Skaanes, som mener åpningen av senteret er en fantastisk nyhet. Foto: Sverre Nilsen, Norges Parkinsonforbund

Foto:

Nytt senter for Parkinsons-forskning

– Vår visjon er å levere mer presis diagnostisering og nye behandlinger som kan bremse sykdomsutviklingen, sier leder Charalampos Tzoulis ved det nye senteret DECODE PD i Bergen.

Publisert

Parkinsons sykdom er svært invalidiserende og fører til tidlig institusjonalisering og død. Per i dag finnes det ingen behandling som kan bremse, stoppe eller forebygge utvikling av sykdommen. 

Dette vil leder av det nye K.G. Jebsen-senteret for Parkinsons-forskning, som har fått navnet DECODE PD, endre. 

– Senteretableringen innebærer at vi får finansiering og støtte til å bidra i kampen mot Parkinsons sykdom. Vår visjon er å levere mer presis diagnostisering og nye behandlinger som kan bremse sykdomsutviklingen, sier senterleder Charalampos Tzoulis i en melding på UiBs nettsider.

Senteret som åpnet fredag i forrige uke, er lokalisert ved Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen (UiB). 

– Vi kommer til å levere nye behandlinger, sier Tzoulis, som er professor og overlege i nevrologi, i meldingen.

Målrettet behandling

Parkinsons sykdom rammer cirka 10.000 mennesker i Norge og mer enn 10 millioner i verden. Antallet forventes doblet i løpet av de neste 20 årene.

Forskningen ved senteret bygger på hypotesen om at Parkinsons er en såkalt heterogen sykdom, som betyr at den består av mange undergrupper, som alle vil trenge ulike tilnærminger når det gjelder behandling.

Senterets hovedoppgave er å identifisere disse undergruppene for å så utvikle målrettete behandlinger, skreddersydd for hver pasient.

For å oppnå det målet bygger senteret på et tett samarbeid mellom sterke fagmiljøer ved Universitetet i Bergen, Haukeland universitetssjukehus og en rekke utenlandske institusjoner, skriver UiB i en pressemelding.

Les også: Parkinsonregisteret har slitt med å få inn data. Nå tester de en ny løsning

– Fantastisk

Generalsekretær i Norges Parkinsonforbund, Britt Inger Skaanes, som var til stede under åpningen, har store forventninger til forskningen senteret skal drive med.

– Det at det nå satses så mye på et senter som skal bidra til bedre behandlinger, er fantastisk gode nyheter, både for de som har Parkinsons sykdom, deres pårørende og samfunnet for øvrig, sier Skaanes i forbindelse med åpningen av det første egne forskningssenteret for Parkinsons sykdom i Norge. 

Drømmer om en kur

Generalsekretæren sier forbundet gleder seg til å samarbeide tett med det nye senteret. Hun viser til at hun under åpningen har møtt mange dyktige, ambisiøse og nysgjerrige forskere.

– Vi setter pris på deres dyktighet, nysgjerrighet og pågangsmot. Det er tydelig at de har samme drøm som oss: En kur mot Parkinsons, sier hun.

Aktuelt: Norske forskere med ny kunnskap om Parkinsons

46 millioner over fem år

Det var i mars det ble klart at professor Tzoulis ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen (UiB), og Parkinsonmiljøet ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen ble tildelt midler fra KG Jebsen stiftelsen til opprettelsen av et forskningssenter på Parkinsons sykdom. 

Totalt mottar det nye K.G. Jebsen senteret for Parkinsons sykdom 46 millioner kroner de neste fem årene fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen og Universitetet i Bergen.

Les også: Studie: Hyppige mareritt hos eldre voksne kan være tidlig Parkinson-tegn

Powered by Labrador CMS