HAREPESTSMITTE: Folkehelseinstituttet har sett at over dobbelt så mange er smittet av harepest de siste to månedene sammenlignet med samme periode i fjor. Her fra FHIs kontorer i Lovisenberggata 6. Foto: Tone Herregården

FHI: Flere smittes av harepest

Stadig flere smittes av sykdommen harepest i Norge. I august og september har langt flere blitt smittet enn i samme periode de siste tre årene.

Publisert Sist oppdatert

I august og september i år har 54 personer blitt smittet av harepest, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det er over dobbelt så mange som i samme periode i fjor og langt flere enn de siste tre årene.

Hittil er det registrert 70 tilfeller i 2023. De fleste tilfellene er rapportert fra Viken, Oslo, Trøndelag og Innlandet.

Harepest kan overføres fra dyr til mennesker. Den smittsomme sykdommen gir vanligvis en forholdsvis mildt sykdomsforløp hos mennesker, ifølge FHI. Det starter som regel med akutt feber, frysninger, hodepine og trøtthet. Dersom sykdommen ikke behandles, kan forløpet være langvarig. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Mennesker kan smittes ved blant annet direkte kontakt med syke eller døde harer eller smågnagere eller via forurenset drikkevann, for eksempel dersom døde mus eller lemen infiserer brønner, bekker og andre vannkilder.

Ikke drikk vann direkte fra naturen

FHI har følgende råd for å unngå smitte med harepest:

* Vær forsiktig med å håndtere døde eller syke harer og smågnagere.

* Unngå å drikke vann direkte fra naturen.

* Vær forsiktig ved feiing av muselort eller andre aktiviteter der muselort kan virvles opp og pustes inn.

* Beskytt deg mot mygg og flått når du ferdes i naturen.

Powered by Labrador CMS