NY BØLGE? Funn av koronavirus i avløpsvann og flere innleggelser kan være tidlige tegn på en ny bølge med covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet. Illustrasjon: Getty Images

FHI: Ny koronabølge kan være på vei

Funn av koronavirus i avløpsvann og flere innleggelser kan være tidlige tegn på en ny bølge med covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Funn av koronavirus i avløpsvann og flere innleggelser kan være tidlige tegn på en ny bølge med covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Covid-19-epidemien er på et lavt nivå, men de siste ukene har vist en økning i nivået av SARS-CoV-2 i avløpsvann og noe økning i innleggelser. Dette kan være tidlige tegn på starten av en ny bølge, skriver FHI i sin ukerapport.

Hvilke virusvarianter som dominerer, og immuniteten i befolkningen avgjør når en bølge kommer, og hvor stor den blir. Den vanligste koronavarianten i Norge nå er en omikronvariant som har ført til smitteøkning i andre land hvor den dominerer, ifølge rapporten.

De vanlige smitterådene gjelder

De ber sykehus og kommuner være forberedt på at det kan komme en ny smittebølge, samtidig som den vanlige influensaepidemien kan vare noen uker til. Sistnevnte kan ha fått ekstra godt feste ved hjelp av vinterferien.

Antall innlagte med luftveisinfeksjon er på samme nivå som vintrene før pandemien. I uke 9 ble 73 nye pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak. 121 pasienter ble innlagt på grunn av influensa.

Influensavaksinene ser ut til å virke godt mot innleggelse. Siden epidemien kommer til å vare noen uker til, vil FHI at uvaksinerte i målgruppene fortsatt skal vaksinere seg.

De vanlige smitterådene gjelder som før: Holde seg hjemme når man er syk, hoste riktig og vaske hender. Ta som alltid ekstra hensyn til folk i risikogrupper, råder FHI.

Powered by Labrador CMS