ALLIERER SEG: Nylig møttes 13 ulike pasient- og pårørendeforeninger til det første møtet i den nyetablerte Pårørendealliansen. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Ny allianse skal jobbe for pårørendes rettigheter

Nå har også Norge, som det siste landet, fått en paraplyorganisasjon for pårørendespørsmål i EUs organisasjon for pårørende.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ved å alliere oss, får pårørende en sterkere stemme. Anita Vatland, styreleder i Pårørendealliansen

Flere pasient- og pårørendeorganisasjoner har nå kommet sammen i den nyetablerte Pårørendealliansen, en medlemsbasert forening som jobber for pårørendes rettigheter.

Nylig hadde alliansen, med representanter fra i alt 13 ulike pasient- og pårørendeforeninger, sitt første møte.

– Ved å alliere oss, får pårørende en sterkere stemme. Vi starter arbeidet med å finne de viktigste fellesnevnerne for store grupper av pårørende. Dette blir en spennende reise, og vi ser frem til å synliggjøre og vise frem at de pårørende er en ressurs ikke bare i teori, men også i praksis, sier styreleder Anita Vatland i Pårørendealliansen til Dagens Medisin.

Europeisk organisasjon
Hun forteller at Norge frem til nå har vært det eneste landet uten en egen paraplyorganisasjon for pårørendespørsmål i EuroCarers, som er EU sin organisasjon for pårørende.

– Vi har ikke deltatt samlet på den internasjonale arenaen eller i Norden.  Med en felles organisasjon kan vi være med og få innsyn i forskning og nyheter som også vi bør kjenne til. Mange land har press på helse, omsorg og velferdstjenester og deler mange utfordringer med Norge, som vi kan lære av, sier Vatland.

110.000 årsverk
Hun legger til at Pårørendealliansen er møtt med positive holdninger fra helseministeren, stortingspolitikere og forvaltning.

– Det er mange som ser nytten av å ha en felles organisasjon for de store områder som angår alle som er pårørende, uansett diagnose eller tilstand til den de er pårørende til.

Ifølge Pårørendealliansen er det cirka 900.000 personer i Norge som er eller blir pårørende, og i kommunene utgjør pårørende nær 50 prosent av omsorgen som gis.

– Vi yter rundt 110.000 årsverk i uformell omsorg og sparer storsamfunnet for nær 38 milliarder kroner, kommenterer Anita Vatland.

Oppgitte interessekonflikter: Anita Vatland har et enkeltmannsforetak og tilbyr rådgiving til pårørende til eldre samt holder foredrag og kurs om pårørendes utfordringer.

Powered by Labrador CMS