FORBUD? Regjeringen har også diskutert å forby smakstilsatt snus. Foto: ThinkStock
FORBUD? Regjeringen har også diskutert å forby smakstilsatt snus. Foto: ThinkStock

Regjeringen har vurdert å forby tobakk for kommende generasjoner

Regjeringen har vurdert et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner, skriver VG. Men det er uaktuelt for Senterpartiet, sier parlamentarisk nestleder Geir Pollestad (Sp).

Publisert

Regjeringen har også diskutert å forby smakstilsatt snus.

– Norge har vært et land som satt seg i førersetet i folkehelsearbeidet. Det er viktig for oss å stramme opp rammene og retningen, sier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Hans Inge Myrvold til VG.

I mars legger helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fram Folkehelsemeldingen, der regjeringen blant annet kommer med en ny tobakksstrategi. Det langsiktige målet er et tobakksfritt samfunn.

I 2022 vedtok New Zealand et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner. Folk som var 14 år eller yngre da loven trådte i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovlig vis.

– Det er helt klart noe vi har tatt med inn i arbeidet, og som vi har jobbet med. For Sp har det vært et viktig bidrag inn i diskusjonene, sier Myrvold.

Men det kan være at det blir med diskusjonene. Senterpartiets stortingsgruppe vil nemlig ikke godta verken generasjonsforbud mot tobakk eller forbud mot smakstilsatt snus.

– Det er uaktuelt for Senterpartiets stortingsgruppe å gå inn for noe forbud mot snus og tobakk, sier Geir Pollestad til VG.

Rundt sju prosent nordmenn mellom 16 og 74 år røkte daglig i 2022, ifølge Helsedirektoratet.

Les også: Kreftregisteret: 13.000 krefttilfeller kunne vært unngått

(©NTB)

Powered by Labrador CMS