Foto: Lasse Moe

Trinn fire først når alle voksne er beskyttet

Regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer å vaksinere barn ned i 12 års-alderen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

MARMORHALLEN (Oslo): Dette fører igjen til at gjenåpningen fremskyndes med to uker, som VG meldte først. Dette bekreftes igjen av FHI, på fredagens pressekonferanse.

På pressekonferansen deltok direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, helse -og omsorgsminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog.

— I dag har jeg fått min andre vaksinedose, og den ble fremskyndet med en måned. Nå kommer det enda flere vaksinedoser, og med den nye avtalen mottar vi nå 100.000 nye doser fra Polen. Derfor fremskynder vi nå den endelige beslutningen om å vaksinere de yngre, den beslutningen blir tatt neste uke, innledet Bent Høie.

— Vi har bedt kommunene om å forberede seg på at dette er neste gruppe ut. FHI vurderer også om vi skal tilby vaksine ned til 12 års-alderen. Dette baseres på best mulig kunnskapsgrunnlag. Det må i så fall gjøres på en måte som gir størst mulighet til foreldre og barn. Vi ønsker å gi alle i den voksne befolkningen en mulighet til å beskytte seg best mulig, før den endelige gjenåpningen, la han til.

Advarer mot å senke skuldrene

Høie var også klar på at alle over 18 år i Norge skal ha fått muligheten til å ta begge vaksinedoser, før den endelige gjenåpningen blir en realitet.

Det vil også bli åpnet for tradisjonelle undervisningsformer for studentene, som primært har sittet på hjemmeskole det siste året. Høie forventer at dette vil føre til noen utbrudd.

— Vi må ikke senke skuldrene helt enda. FHI, som følger kommunene tett, har registrert at kommunene som regel får utrbruddene under kontroll innen få uker.

— Det er veldig viktig å ta begge vaksinedosene. Den første gir god beskyttelse mot sykdom og død, og den andre gir god beskyttelse mot videre smitte.

Høie var videre klar på at det vil komme flere utbrudd, og at vi må være forberedte på at det vil kunne komme endringer både innlands og utlands.

KLAR TALE: Camilla Stoltenberg presiserte at pandemien ikke er over. Foto: Lasse Moe

— Det viktigste vi kan gjøre nå, er å takke ja til vaksinedosene. Det gjør ingenting om du har takket nei tidligere.

Bjørn Guldvog tok så ordet på podiet, og forklarte mer detaljert hvordan de nå ser for seg at de nye føringene skal gjøres helt praktisk.

— Vi er i en fase av pandemien hvor det stadig kan utgjøre stor fare for noen, men heldigvis ser vi at de fleste blir vaksinerte. Smittekarantene er et inngripende tiltak, og det er ikke lenger forholdsmessig å gjøre dette. Fra 16. august kan også barn og unge under 18 år slippe denne karantenen hvis noen rundt dem er smittet, men det fordrer at de kan avlevere negativ test. Hovedpoenget er at vi anbefaler smittekarantene med regelmessig testing for de under 18 år. Vi anbefaler at dette også skal gjelde de studentene over 18 år. Dersom testing ikke lar seg gjenomføre, må vedkommende i karantene som tidligere.

— For barn opp til 13 år, skal første test tas raskest mulig, dag en, og deretter nye tester dag tre og fem.

Advarer: — Pandemien er ikke over

Guldvog sa også at de anbefalte at hurtigtestene ble tatt i bruk så mye som mulig, fordi det da vil gå så effektivt så mulig med videre smittesporing.

Camilla Stoltenberg presiserte at vaksinasjonsprogrammet går raskt fremover, men at smitten igjen øker.

— I midten av juli registrerte vi det laveste antallet nye tilfeller per uke i 2021 så langt. Siden har det gått oppover, og i forrige uke registrerte vi i underkant av 3000 nye smittetilfeller, og siden har det bare økt. Det gjelder også sykehusinnleggelser. Vi forventer en økning av intensivinnleggelser og dødsfall fremover. Vi ser det som usannsynlig at vi kommer tilbake til det verste, men det fordrer at tiltakene og vaksinasjonen fortsetter. Beredskapen er på for fullt, og nå har omtrent 70 prosent av befolkningen fått sin første dose.

Stoltenberg presiserte også at det ikke er noen forskjell på kvaliteten mellom Pfizer-vaksinen, og den nå mange får tilbudt fra Moderna i den andre dosen.

— Vi forventer å se mer smitte på de videregående skolene, enn på barneskoletrinnene. Vi vil følge denne utviklingen dag for dag, og er klare for å gjøre endringer om det blir nødvendig. Vi vil også snart avgjøre om vi ønsker å vaksinere barn mellom 12 og 15 år. Det som taler for vaksinasjon, er at barn kan unngå å bli alvorlig syke ved smitte. Det som taler mot, er at barn i utgangspunktet har små sjanser for å bli syke, men derimot kan oppleve bivirkninger av vaksinen.

— Pandemien er ikke over i Norge, eller i verden, og det er fortsatt smittevernregler og råd som gjelder. Jeg oppfordrer dere alle til å fortsette de gode vanene vi har tillagt oss i pandemien, og reglene og føringene gjelder fortsatt.

På spørsmål om det kan være farlig å kombinere forskjellige vaksineleverandører konkluderte Stoltenberg med at det ikke er noe forskjell på effekten, eller farligheten, sammenlignet med to doser fra samme leverandør.

Powered by Labrador CMS