
Kontinuitet, tilgjengelighet og kvalitet – takket være dagens finansiering av fastlegeordningen
Vi har solid belegg for at næringsdrift er en organisasjonsform som er svært godt egnet til å gi effektive legetjenester av høy kvalitet til befolkningen.
Rapporten fra Folkehelseinstituttet om blant annet sykmeldinger og fastlegenes inntekt gir trolig et misvisende bilde av sammenhengen mellom inntjening og riktig pasientoppfølging, inkludert sykmeldingspraksis. Rapporten ble først omtalt av Bergens Tidende 30. april, ifølge NTB.
Vi vil advare mot lettvinte slutninger, som raskt kan få utilsiktede konsekvenser.
Fastlegeordningen er en så sentral del av den offentlige helsetjenesten at vi må tåle en kontinuerlig diskusjon om hvordan finanseringen kan gi befolkningen mest mulig legetjenester av høy kvalitet. Eventuelle insentiver som virker i feil retning bør selvsagt unngås.
Finansieringen av fastlegeordningen er utformet etter omfattende erfaringer og utprøvinger av ulike modeller. Vi har solid belegg for at næringsdrift er en organisasjonsform som er svært godt egnet til å gi effektive legetjenester av høy kvalitet til befolkningen.
Svakt dokumentert
Slik vi forstår Arnstein Mykletun ved FHI, er heller ikke han nødvendigvis uenig i dette, men han problematiserer innretningen på takstene. Der vi synes å skille lag knytter seg til både premissene for de vurderingene forskerne har gjort, samt hvilke tiltak som skal utledes av funn og vurderinger.
Som fastlege Stefan Hjørleifsson påpeker i sine uttalelser til BT, er det flere forhold som synes for svakt dokumentert i FHIs rapport. Vi vil også advare mot lettvinte slutninger, som raskt kan få utilsiktede konsekvenser.
Noen hevder at fastlønn alene vil løse utfordringene i fastlegeordningen. Vi mener tvert imot at store endringer i finansieringssystemet kan gi utilsiktede konsekvenser, svekke rekrutteringen og føre til mindre fleksibilitet og tilgjengelighet for pasientene.
Advarer mot e-leger
Vi vil samtidig advare mot regjeringens planlagte pilotprosjekt med digitale allmennlegetjenester utenfor fastlegeordningen og legevakt. Dette forsøket vil svekke kontinuiteten og kvaliteten i pasientbehandlingen ved at leger uten kjennskap til pasientens historie skal yte helsehjelp. Faren er stor for at slike løsninger vil føre til overdiagnostikk, unødvendige henvisninger og økt ressursbruk, uten at befolkningen får bedre helsetjenester.
Innovasjon og digitalisering må skje innenfor rammene av fastlegeordningen – ikke gjennom parallelle strukturer som undergraver det som fungerer.
Vi har alle interesse av et godt faktagrunnlag for å kunne gjøre kloke veivalg for legetjenesten i kommunene. Det forutsetter mer kunnskap – og Legeforeningen bidrar gjerne inn i et slikt arbeid.
Ingen oppgitte interessekonflikter