GLAD: President i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, er glad for at foreningen har kommet til enighet med KS. Her er Rime avbildet da hun i forrige uke hadde et innlegg på Helsedirektoratets årlige fastlegekonferanse. 

Foto: Vidar Sandnes

KS og Legeforeningen enige om kommunelegeavtalen

Mandag kveld ble KS og Legeforeningen enige om kommunelegeavtalen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Før meklingen var Legeforeningen tydelig på ønsket om redusert legevakt-belastning for legene. 

I 2020 ble det legestreik, også da var legevakt det sentrale temaet. Denne streiken ble avsluttet etter kort tid da regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd

I årets oppgjør ble KS og Legeforeningen enige om særavtalen (SFS 2305) som regulerer legevakt, samfunnsmedisinsk beredskap og arbeidsforhold for LIS1.

I en felles uttalelse beskriver legepresident Anne-Karin Rime og arbeidslivsdirkektør Tor Arne Gangsø i KS prosessen som konstruktiv. Begge er glade for at organisasjonene nå er kommet til enighet.

– Det er bra for pasienter over hele landet, og et skritt i riktig retning mot en bedre arbeidshverdag for legene.

Ber om gjennomgang

Samtidig peker begge på at kommunene må ha rammevilkår som gjør at de kan oppfylle sitt sørge-for-ansvar. 

– Vi er enige om at legevakt ikke skal komme på toppen av en allerede svært presset fastlegehverdag. Partene vil jobbe for at legevakt skal regnes som en offentlig allmennmedisinsk oppgave. Det vil kreve flere leger i kommunene og at staten går inn med nødvendige forskriftsendringer og finansiering, uttaler Rime og Gangsø.

KS og Legeforeningen ber regjeringen om å gjennomgå finansieringsordningen for legevakt. Organisasjonene mener også at det er nødvendig å vurdere innføring av ordinær lønnskompensasjon for legevaktarbeid, fremgår det i pressemeldingen.

– Nå er det avgjørende at regjeringen og Stortinget tar sitt ansvar, sier Gangsø og Rime.

Powered by Labrador CMS