Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

STREIKEN ER OVER:  Legeforeningen og KS er uenige om hvordan man skal redusere fastlegenes arbeidsbelastning. Marit Hermansen president i Legeforeningen, og Tor Arne Gangsø, områdedirektør for arbeidsliv i KS.

 

Foto: Arkivfoto

Regjeringen griper inn i legestreik – tvungen lønnsnemnd

Søndag grep regjeringen inn i konflikten mellom KS og Legeforeningen med tvungen lønnsnemnd. Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen.

Publisert: 2020-11-01 — 16.49 (Oppdatert: 2020-11-02 — 07.50)
Denne artikkelen er over to år gammel.
Saken er oppdatert med kommentarer fra arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

Dette betyr at streiken, som startet mandag for en uke siden, avsluttes.

- Vi har i løpet av denne streiken tatt ut svært få leger. Dette viser hvor skjørt legevakten er organisert mange steder i landet, sier Legeforeningens president Marit Hermansen i en pressmelding.

Idet streiken ble stanset søndag, var 35 leger tatt ut i streik.

Helsetilsynet har i en rapport vurdert situasjonen i konflikten mellom Legeforeningen og KS slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved iverksettelse av opptrappingen mandag morgen, heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Ifølge Helsetilsynet berørte den varslede opptrappingen små kommuner med få leger. Denne situasjonen vil umiddelbart påvirke helsetjenesten i de berørte kommunene og det vil oppstå problemer i flere kommuner allerede i løpet av mandagen, het det fra departementet søndag kveld.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim understreker at han er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen. Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning.

Det å stoppe en lovlig arbeidskonflikt er et alvorlig inngrep i det som egentlig er partenes ansvar.

– Men slik situasjonen utviklet seg hadde jeg ikke noe annet valg, sier statsråden.

Ifølge Helsetilsynet var det i en av de berørte kommunene to av tre leger som er tatt ut i streik. Kommunen fikk avslag på søknad om dispensasjon for begge legene.

– Kommunen håndterer øyeblikkelig hjelp på dagtid via de tre legene i deres funksjon som fastleger. De aktuelle legene er tatt ut i streik i alle sine legefunksjoner, det vil si som ansatt fastlege, legevaktslege, tilsynslege og kommuneoverlege. Mandag 2. november er den ene legen, som ikke er tatt ut i streik, fraværende. Det vil derfor ikke være noen leger tilgjengelig i kommunen fra mandag morgen kl. 08.00, heter det fra departementet .

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Henning Jensen 02.11.2020 14.11.35

  Lege

  Helsetilsynet: Fare for liv og helse. Forbausende innsikt. Fare for liv og helse blant legene.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!