MÅ LEVERE: – Hvis politikerne ikke leverer, vil det være et politisk mageplask som vil sende bølger over hele landet, og få alvorlige konsekvenser for befolkningen i lang tid fremover, sa legepresidenten i sin åpningstale til Legeforeningens landsstyremøte. Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Foto:

Legepresidenten: – Politikerne må ta et større ansvar for helsetjenesten

Anne-Karin Rime deler helsedirektørens bekymring for at den offentlige helse- og omsorgstjenesten får for lav prioritet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Da Helsedirektoratet nylig arrangerte Fastlegekonferansen 2022, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at han er urolig for at hele helse- og omsorgsfeltet får for lav prioritet.

Denne bekymringen deler legepresident Anne-Karin Rime fullt ut.

– Måten vi tar vare på den offentlige helsetjenesten forteller mye om hva slags samfunn vi ønsker å være. Historien har tydelig vist at dette ikke kommer av seg selv. Vi må satse på helsetjenesten hele veien, investere i den og prioritere den høyt.

Det sa hun i sin åpningstale til Legeforeningens landsstyremøte, som åpnet i Stavanger tirsdag.

Rime viste til krisen i fastlegeordningen, som regjeringen gikk til valg på å redde. Status i dag er at om lag 150.000 pasienter står uten en fast lege.

– For å sette det tallet i perspektiv. Det er hele befolkningen her i Stavanger. Bare siden regjeringen overtok har mer enn 30 000, nesten hele Haugesund, mistet sin fastlege, sa Rime, ifølge en melding på Legeforeningens nettside.

Selv om regjeringen gikk til valg på å redde fastlegeordningen, kom det ikke en krone ekstra til ordningen i revidert nasjonalbudsjett nylig, påpekte hun.

– Politikerne må ta ansvar

Legepresidenten viste også til at KS og Legeforeningen forrige uke ble enige om særavtalen som regulerer legevakt og samfunnsmedisinsk beredskap. Partene ble enige om at legevakt ikke kan komme på toppen av en allerede presset fastlegehverdag.

Nå har partene tatt ansvar, sa Rime, og var tydelig på at nå må politikerne ta sitt ansvar.

Da Dagens Medisin stilte spørsmål til helseminister Ingvild Kjerkol om legevaktordningen etter at partene var kommet til enighet, svarte hun at det er helt nødvendig å gjøre noe med legevakt. Men hun kom ikke med noen nye løfter.

Les saken: Kjerkol er glad for legevaktenighet mellom KS og Legeforeningen

Mener statsbudsjettet blir avgjørende

Rime sa videre i talen at hun mener høstens statsbudsjett, som blir det første ordinære statsbudsjettet Ap/Sp-regjeringen legger frem, vil bli avgjørende for om regjeringen og Stortinget skal klare å gjenopprette tilliten.

– Hvis politikerne ikke leverer, vil det være et politisk mageplask som vil sende bølger over hele landet, og få alvorlige konsekvenser for befolkningen i lang tid fremover, sa Rime.

Legeforeningens landsstyremøte som pågår fra tirsdag til torsdag denne uken, er det første fysiske landsstyremøtet siden 2019.

Powered by Labrador CMS