
BEÆRET: - Jeg er begeistret og beæret over å motta disse prestisjetunge midlene fra EU-kommisjonen, sier Yuichi Mori i nyhetsmeldingen fra UiO.
Foto: PrivatEU-millioner til prosjekt om klinisk nytte av kunstig intelligens
Målet er å forbedre diagnostisering av og dødelighet ved tykktarmskreft.
Dr. Yuichi Mori skal lede et nytt storprosjekt som skal finne løsninger for bruk av kunstig intelligens i klinisk medisin.
Det melder Universitetet i Oslo (UiO) i en nyhetsmelding.
«Stor potensiell innvirkning»
Det er forventet at kunstig intelligens (AI) vil kunne redusere forekomst og dødelighet av tykktarmskreft gjennom persontilpasset behandling, men integreringen av AI-teknologier i klinisk medisin har så langt vært hindret av utfordringer knyttet til usikre langsiktige kliniske fordeler, kostnadseffektivitet og etiske og juridiske problemstillinger.
Ved å vurdere verdien av AI-assistert koloskopi i forebygging av tykktarmskreft, vil prosjektet ha stor potensiell innvirkning på pasienter, samfunn og økonomi i Europa og verden, heter det i nyhetsmeldingen.
Skal fastslå verdien av AI-assistert koloskopi
Dr. Yuichi Mori er del av forskergruppen Klinisk effektforskning ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi (UiO) og Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus (OUS).
– Det nye prosjektet tar sikte på å drastisk forbedre kreftdiagnostisering og polyppbehandling. En av hovedoppgavene til prosjektet er å fastslå verdien av AI-assistert koloskopi-undersøkelser i forebygging av tykktarmskreft ved å gjennomføre en pan-europeisk, populasjonsbasert, randomisert studie, forklarer Mori.
Den totale prosjektrammen er på seks millioner euro, drøye 62 millioner kroner.
Tildelingen fra Horisont Europa utgjør 4,7 millioner euro, som utgjor 49 millioner kroner.