UENIGHET: I juni kommer det nye nordiske kostråd, men flere av ekspertene bak materialet rådene er basert på, kjenner seg ikke igjen i anbefalingene. Illustrasjonsfoto: Getty Images
UENIGHET: I juni kommer det nye nordiske kostråd, men flere av ekspertene bak materialet rådene er basert på, kjenner seg ikke igjen i anbefalingene. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Flere forskere har trukket seg fra arbeidet med nye kostholdsråd

Professor Rune Blomhoff, som leder arbeidet med de nye nordiske kostholdsrådene, sier det ikke er uventet at det er uenighet og at han er fornøyd med at det er stor konsensus.

Publisert Sist oppdatert

I juni kommer det nye nordiske kostråd, men flere av ekspertene bak materialet rådene er basert på, kjenner seg ikke igjen i anbefalingene, skrev Bergens Tidende tidligere denne måneden.

Bondebladet har tidligere skrevet at to av forskerne, Audun Korsæth og Arne Bardalen, trakk seg fra arbeidet med artikkelen før den ble lagt ut på høring.

– Rapporten er helt ugjenkjennelig

Og Morgenbladet skrev forrige uke at Marit Kolby som er utdannet innen matvitenskap og ernæringsbiologi og er høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole, ba om å bli fjernet som fagfelle i bakgrunnsrapporten om ultraprosessert mat fordi hun ikke kjente seg igjen i anbefalingene kostrådskomiteen sendte ut på høring.

– Jeg ville at navnet mitt skulle trekkes fra rapporten fordi jeg vil ikke bli assosiert med komiteens ferdige tekst. Det er rimelig å anta det som står i rapporten, blir stående som kostråd. Rapporten er helt ugjenkjennelig i forhold til det fagfellevurderte arbeidet som ble gjort i forkant, det har skjedd en hel masse på veien, så budskapet som nå kommer ut om ultraprosessert mat, står jeg overhodet ikke inne for, sa Kolby til Morgenbladet.

Les Marit Kolbys debattinnlegg i Dagens Medisin: – Folkehelsen står på spill

– Ikke uventet

Rundt 400 eksperter innen ernæring, helse og bærekraft har gått gjennom store mengder forskning på ulike næringsstoffer og matvaregrupper. Dette har de oppsummert i en rekke bakgrunnsartikler som er bakgrunnen for anbefalingene en såkalt NRR-komité har sendt ut på høring.

Til Nationen sier professor Rune Blomhoff ved Universitet i Oslo, som leder prosjektet, at han er fornøyd med at det er stor konsensus blant forskerne som har deltatt.

– I et slikt omfattende arbeid er det ikke uventet at det er noe uenighet blant forskere. Vår oppfatning er at det store flertallet av de omkring 400 eksterne forskerne som har vært involvert, i all hovedsak støtter både metode og prosess i NNR-prosjektet. Vi er veldig fornøyd med at det er så stor konsensus blant forskerne som har deltatt i det faglige arbeidet, skriver Blomhoff i en epost til Nationen.

Powered by Labrador CMS