Illustrasjonsbilde GettyImages

Foto:

FHI: Få barn lagt inn for covid-19

FHI-forsker mener overvåkningen i Norge viser betryggende data – 160 barn og ungdom har vært lagt inn på sykehus siden mars 2020.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at de overvåker koronasykdom hos barn kontinuerlig i beredskapsregisteret Beredt C-19.

Analyser fra tallene viser at 2-3 smittede av 1000 under 18 år er blitt lagt inn på sykehus på grunn av akutt infeksjon eller komplikasjoner etter koronasykdom.

– Dette er betryggende data, og viser tydelig at dette viruset sjelden gir grunn til innleggelse av barn og ungdom, sier professor og barnelege Ketil Størdal, som er forsker ved FHI i pressemeldingen.

Ulike registere
Beredt C-19-registeret kobler sammen ulike registere. Analysene har trukket vekk barn som er lagt inn på sykehus av andre grunner enn koronasykdom, og tilfeldigvis tester positivt på SARS-CoV-2.

– Våre tall viser at i perioden fra mars 2020 fram til oktober 2021 har 160 barn og ungdom vært innlagt på grunn av covid-19 og komplikasjoner av dette. Til sammenligning har over 5200 voksne vært innlagt. Befolkningen under 18 år har hatt den laveste risikoen for sykehusinnleggelse gjennom hele pandemien, forklarer Størdal.    

Høyere andel i starten

FHI-ANALYSE: I figuren vises andel innlagte per 1000 med påvist smitte under 18 år og totalt antall som har vært innlagt på grunn av covid-19.


I starten av pandemien var andelen under 18 år som ble lagt inn høyere enn det har vært siste året. FHI forklarer at det kan komme av at flere var smittet uten å bli testet med høye mørketall, eller at terskel for innleggelse var lavere tidlig i pandemien.

FHI skriver i meldingen at andelen som har vært innlagt mellom 1-12 år er svært lav, mens en av tre innlagte har vært barn under 1 år. De forklares med at man har lavere terskel for å legge inn de minste, og at de kan bli mer påvirket av feber og luftveissymptomer.

Hele statistikken og mer om studien finner du i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS